Изви се опашка за войнишка боб чорба в София

Над 900 души пробваха гозбата, приготвена от полевия готвач сержант Андрей Иванов

Актуални новини
17:47 - 06 Май 2019
2977
Изви се опашка за войнишка боб чорба в София

Дълга опашка от желаещи да опитат легендарната войнишка боб чорба, приготвена от полеви готвач, се изви в Националния военноисторически музей на Гергьовден. И дъждът не успя желаещите да дегустират гозбата. Възможността за посетителите на музея е част от програмата му за Деня на храбростта и Празника на Българската армия.

Войнишката боб чорба се сготвя на полева кухня, която е на бойното поле може да изхрани 300 души. Днес обаче казаните обаче успяха да нахранят 900 души, обясни полевия готвач сержант Андрей Иванов, който е с две мисии в Ирак и Босна и Херцеговина.

„Военният боб е най-вкусен, всички знаят това. Продуктите са от извора, нямат ГМО. Кураж да имаш, сърце, любов и всичко става“, разкри той за тайната на гозбата си. Сержант Иванов обясни, че първо се приготвят продуктите, след това казаните се пълнят с вода, боб, моркови, лук, чушки и подправки и се оставят да врат, а накрая се прави и запръжка. Полевият готвят разкри, че боб чорбата не е единствената любима храна на военните. „Винаги, когато тръгнем на занятие приготвяме боб и друсан кебап в менюто“, каза сержант Иванов.

Първите чакащи на опашката обясниха, че са заели местата си още преди 11 ч. Изсипалият се проливен дъжд малко преди да започнат да раздават войнишката чорба не ги изплаши и пазеха своя ред, за да дегустират гозбата. „Не сме яли войнишки боб, трябва да го опитаме и да видим дали е различен от другия“, сподели Калоян Иванов.

„Не съм го ял от 22 години, трябва да пробваме, за да видим дали е същият“, каза Анатолий Дейнински. След като го опита, призна, че е много хубав.

Освен боб чорбата, посетителите бяха привлечени и от възможността да се качат на пилотската кабина на транспортен хеликоптер МИ-8 и в отделенията за управление на ракетен комплекс 2К 52 Фрог „Луна-М“ и подвижен радиовисотомер ПРВ-11 „Вершина“.

Столичани чакаха търпеливо за легендарната войнишка боб чорба
Снимки: Стела Маринова/Агенция "Монитор"