Извлякоха проба от Бену на 4,6 млрд. години

Космическата администрация обяви, че успешно е отстранила две заклещени закопчалки, които са попречили на част от пробите

Новини
10:13 - 22 Януари 2024
5171
Извлякоха проба от Бену на 4,6 млрд. години

Учени от Космическия център "Джонсън" отвориха останалите проби от астероида Бену на възраст 4,6 млрд. години, събрани от мисията "Озирис-Рекс", пише "Гардиън".

Куратори от космическия център "Джонсън" на НАСА в Хюстън заявиха, че са "щастливи", че най-накрая са отворили контейнера с астероиден прах, четири месеца след като той падна с парашут през земната атмосфера в пустинята Юта.

Космическата администрация обяви, че успешно е отстранила две заклещени закопчалки, които са попречили на част от пробите, събрани през 2020 г. от 4,6-милиардния астероид Бену, който е класифициран като "потенциално опасен", защото има шанс едно на 1750 да се разбие в Земята до 2300 г.

По-голямата част от скалните проби, събрани от мисията "Озирис-Рекс" на НАСА, бяха извлечени скоро след кацането на контейнера през септември, но допълнителен материал остана в опитната глава, която се оказа трудно достъпна.

След месеци борба с последните две от общо 35 скрепителни елементи учените в Хюстън успяха да ги измъкнат. "Отворено е! Отворено е!" съобщиха от отдела за планетарни науки на НАСА в Twitter/X. Отделът публикува и снимка на прах и малки камъни във вътрешността на контейнера.

Според "Лос Анджелис Таймс" екипът е разработил специални инструменти, изработени от специфичен клас хирургическа немагнитна неръждаема стомана, за да я отвори - и всичко това без пробите да бъдат замърсени от земния въздух. НАСА заяви, че сега ще анализира пробата от 9 унции.

"Това са едни от най-старите материали, образувани в нашата Слънчева система", заяви миналата година Ашли Кинг от Лондонския природонаучен музей.

"Пробите от астероида ни казват, какви са били всички тези съставки за създаването на планета като Земята и също така ни казват каква е била рецептата - как тези материали са се събрали и са започнали да се смесват, за да се стигне до обитаема среда?", добави Кинг.