Иззеха голямо количество антични предмети при спецакция в Нови пазар (СНИМКИ)

Общество
14:23 - 07 Декември 2022
1793
Иззеха голямо количество антични предмети при спецакция в Нови пазар (СНИМКИ)

При акцията са намерени около 1000 обекта с вид на културно-исторически ценности.

От прес-службата на полицията съобщиха за проведена акция, при която са иззети голямо количество антични предмети в Нови пазар.

На 6 декември, по време на специализирана операция за противодействие на престъпления, свързани с културно-исторически ценности, служители на реда извършили проверка в търговски обект на ул.“ Бенковски“ в Нови пазар.

В метална каса, във въпросния търговски обект са намерени 40 монети и други обекти с вид на културно-исторически ценности. На място са открити още метал-детектор с “пита”, и отбранителна граната, за която също няма издадено разрешително.

При обиск вече в частния дом на 36-годишния собственик на описания по-горе търговски обект са намерени и иззети множество восъчни отливки за изработване на фалшификати на културно-исторически ценности, кашони и чували с калъпи, още един метал-детектор и други 20 антични обекти. Случаят е докладван в прокуратурата.

36-годишният мъж от Нови пазар е задържан за срок до 24 часа.

В следобедните часове в рамките на същата специализирана полицейска операция в Нови пазар е извършено претърсване и в частен дом на ул,“ Мусала“. Жилището е обитавано от 65-годишен мъж. Там са намерени още около 1000 обекта, с вид на културно-исторически ценности и два метал-детектора с “пити”. Мъжът също е бил задържан за срок до 24 часа.