Иззеха контрабандни „маркови“ стоки на „Капитан Андреево“

Новини
12:37 - 19 Юни 2024
1113
Иззеха контрабандни „маркови“ стоки на „Капитан Андреево“

Митническите служители на "Капитан Андреево" задържаха 20 725 текстилни изделия, спортни обувки и чанти с обозначения на световноизвестни марки при проверки на товарен автомобил, 5 автобуса и автомобил, съобщиха от Агенция "Митници".

Проверките са извършени в рамките на съвместната операция по противодействие на контрабандата на смесени екипи от Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД“ Борба с организираната престъпност“ и Националната агенция за приходите.

Най-голямото количество недекларирани „маркови“ стоки са открити на 11 юни в товарен автомобил  с турска регистрация. Водачът - турски гражданин, декларирал, че превозва групажна стока от Турция през България за Австрия.

Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. В хода на контролните действия в товарното помещение са установени 144 колета, съдържащи недекларирани текстилни изделия и спортни обувки.

Открити са 13 434 спортни екипи, спортни долнища, тениски, както и 1724 чифта маратонки, всички с обозначения на световни марки. За контрабандно превозваната стоки срещу шофьора на товарния автомобил е съставен акт.

Поради съмнения, че нарушават права върху интелектуалната собственост са задържани други 5567 дрехи и чанти със знаци на регистрирани търговски марки. Стоките са открити при проверки на пет автобуса и лек автомобил в периода от 5-8 юни.

В един от автобусите, който пътувал от Турция за България в багажното отделение са открити 1034 текстилни изделия, декларирани от един от пътниците. В други четири автобуса, с направление от Турция за Румъния, петима пътници декларирали 3992, по-голяма част от които дрехи. 488 тениски, блузи, панталони и 53 чанти декларирал водачът на лек автомобил, пътуващ от Турция за България.