Иззеха над 1400 литра нелегална ракия при проверки по Черноморието

Новини
11:03 - 31 Юли 2024
726
Иззеха над 1400 литра нелегална ракия при проверки по Черноморието

Иззеха над 1400 литра нелегална ракия при проверки по морето Снимка: Агенция "Митници"
Нелегалният алкохол с характеристики на ракия и алкохолно съдържание над 41 градуса е открит в три обекта, селектирани за контрол от Дирекция МРР към Централно митническо управление на Агенция „Митници".

Най-голямото количество от 922 литра нелегален наливен алкохол в пластмасови бутилки и бидони е открито в ресторант и складово помещение в етно комплекс в близост до град Поморие. Наливната ракия е била предлагана на клиенти като домашна.

Други 415 литра алкохолна течност с различни градуси (от 41 до 68 градуса), също в бидони и пластмасови бутилки, е открита в гараж до специализиран малък обект за дестилиране (СМОД) -„казан" за изваряване на ракия на територията на квартал „Аспарухово", град Варна.

При проверката в „казана" две лица са изварявали ракия, като не са попълнили справки-декларации за вида и количеството на плодовете. Установено е още, че в обекта освен изваряване на ракия се извършва и продажба на алкохолна течност с утайка и ниско качество. В хода на контролните действия служителите от НАП са установили, че касовият апарат на обекта не работи.

Още 70 литра алкохолна течност с характеристики на ракия е установена при проверка на еко комплекс в близост до с. Аксаково, област Варна. Предполага се, че нелегалният алкохол е предлаган на клиенти на ресторант и бар в същия комплекс. При съвместната проверка служителите от НАП са установили в този обект разлика между отчетеното и касовата наличност.

За иззетите общо 1407 литра алкохол не са представени документи за начислен, обезпечен или платен акциз, според изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС). По случаите ще бъдат образувани административнонаказателни производства.

През периода от 15.07.2024 г. до 27.07.2024 г. по българското Черноморие са извършени общо 37 проверки и на хотели, предлагащи услугата ол инклузив, складове на едро за търговия с вина и алкохолни напитки, питейни заведения, нощни барове и други обекти.

Установени са 10 нарушения на съхранение на спиртни напитки, облепени с акцизни бандероли с изтекъл срок на валидност.

Констатирани са 2 нарушения на съхранение и търговия с тютюн за наргиле – 2,5 кг без акцизен бандерол, като едното е извършено от физическо лице от град Варна, за което това е трети пореден случай.

Установено е и нарушение, свързано с производството на вино без съответния лиценз/регистрация по ЗАДС, извършвано в обособен цех - помещение в склад за търговия на едро на територията на град Бургас. В същия склад на едро са открити над 7000 бутилки с вино, за което съществува съмнение, че съдържа етилов алкохол (спирт), като пробите са изпратени в специализирана високотехнологична лаборатория в Унгария с цел извършване на съответния прецизен анализ и тарифиране на акцизната стока.