Иззеха оръжието на двама френски полицаи поради съмнения в радикализация

Вътрешното министерство създаде специално звено за проследяване на потенциални ислямистки радикали в редиците на силите за сигурност

Новини
18:41 - 11 Октомври 2019
1829
Иззеха оръжието на двама френски полицаи поради съмнения в радикализация

Френските власти са иззели служебното оръжие на двама полицейски служители заради опасения от ислямистка радикализация, съобщиха източници в петък, след нападението довело до смъртта през миналата седмица на четирима полицейски служители, предава AFP.

Нападателят от 3 октомври е полицейски експерт по информационни технологии, който преди 10 години е приел исляма и според разследващите е възприемал все по-радикални убеждения.

Вътрешното министерство е подложено на огромен натиск да обясни как е пропуснало потенциални предупредителни признаци у служител, работил години наред в полицейската префектура в Париж, където уби с кухненски нож и инструмент за стриди четирима свои колеги.

Двамата полицейски служители са били обезоръжени заради подозрения, че и те са се радикализирали, заяви източник в парижката полиция, без да посочва имената и чиновете им.

Подадено е искане за отстраняване от работа на един от тях, допълни източникът. Цялата френска полиция е въоръжена с полуавтоматични пистолети като служебно оръжие.

Вътрешното министерство създаде специално звено за проследяване на потенциални ислямистки радикали в редиците на силите за сигурност.

Вестник Le Parisien съобщи тази седмица, че 19 служители на вътрешното министерство са били поставени под наблюдение.