Джамбазки: Предстои още една гореща фаза на Балканите

Според евродепутата френското предложение няма да проработи

Новини
12:50 - 01 Август 2022
2145
Джамбазки: Предстои още една гореща фаза на Балканите

„Най-вероятно предстои още една гореща фаза на Балканите“. Това каза в предаването „Твоят ден“ на NOVA NEWS евродепутатът Ангел Джамбазки, уточнявайки, че става дума за напрежението Сърбия-Косово.

„На 140 км от студиото, в което се намираме, започват нови бойни действия. Говоря за сръбските провокации в Косово и опита им да отцепят северната част на страната. Аз ги очаквах и по-скоро, защото ходът на руснаците със започването на войната срещу и в Украйна не е минал без те да се опитат да направят още две-три бели някъде по света, за да отвлекат вниманието само от агресията, която проявяват. Техният единствен съюзник на Балканите и в Европа е Сърбия – тя е антибългарска, антиевропейска. И те сега са решили да разчистят някакви сметки и да увеличат своята територия за сметка на Косово и на Босна”, обясни той.

Според него „същата сръбска и руска политика се води в Македония. Тя е антибългарска”. Джамбазки добави, че според него няма да проработи френското предложение и че то е е целяло френските политици да си измият ръцете и да кажат: „Ето, разширихме Европа“ без да се интересуват реално.

Във вътрешно-политически план евродепутатът предположи: „Западните посолства ще натиснат някаква, така наречена, евроатлантическа коалиция, за да има някакво марионетно правителство в София”. И обясни, че призивът на ВМРО за обединение на българофилите за предсрочните избори е обърнат към тези, които не са зависими от чужди сили и не заявяват себе си като проводник на чужди интереси.

„За мен разумното нещо е емоциите да бъдат оставени настрана и да се мисли по-прагматично с оглед на националния интерес”, каза още Ангел Джамбазки, като посочи за основни теми на ВМРО доходите, разходите и икономиката.