Джанпаоло Мацоли дирижира „Норма“ на Белоградчишките скали

Режисьор на постановката е световноизвестният със зрелищните си спектакли Уго де Ана

Култура
14:27 - 07 Август 2022
2909
Джанпаоло Мацоли дирижира „Норма“ на Белоградчишките скали

В третата вечер на сцената на фестивала на Софийска опера "Опера на върховете" край Белоградчишките скали зрителите ще се потопят в шедьовъра на Белини „Норма“. Италианецът Джанпаоло Мацоли ще дирижира творбата на Винченцо Белини на 7 август.

В „Норма“ участват:

Норма – Габриела Георгиева, Адалджиза – Цветана Бандаловска, Полионе – Мартин Илиев, Оровезо – Светозар Рангелов, Клотилде – Иванка Нинова, Флавио – Красимир Динев

Мацоли е композитор и заместник-директор на висшето музикално заведение “Луиджи Бокерини” в Лука. Носител е на многобройни награди в Италия от 1985 до 2000. Понастоящем е диригент към музикалното висше заведение “Луиджи Бокерини” в Лука. Изнася концерти в Италия и в чужбина, като изпълнява симфоничния репертоар на големи композитори с престижни оркестри. През последните няколко години той си сътрудничи с международно признати изпълнители - певци като Райна Кабаиванска, Пиеро Капучили, Фабио Армилиато, Андреа Бочели, Катя Ричерели, Лаура Никулеску, Фиоренца Чедолин и Джована Касола, цигуларите Кристиано Роси и Алесандро Капоне и др.

Като преподавател освен, че е ръководител на катедрата по оркестрови упражнения и диригентство към висшето музикално заведение “Бокерини” в Лука, води магистърска програма за оперно изпълнение на студентите от университета в Нагоя (Япония), в Сидни (Австралия) за Оперна фондация Барила и в Hongyu International School в Пекин (Китай); освен това е преподавател по пеене към магистърска програма ниво I в художествената дирекция и музикален мениджмънт (MaDAMM) в Лука.

Режисьор на „Норма“ е световноизвестният със зрелищните си постановки и художник Уго де Ана, който гостува за трети път в Софийската опера. Считаното за връх в стила белканто заглавие се поставя изключително рядко дори на големи сцени, поради сложната за изпълнение музика и традицията, създадена от големи изпълнителки на главната партия от миналото. Като се започне с първата Норма, Джудита Паста, мине се през имена като Малибранд, Калас, Кабайе, Гена Димитрова.

Уго де Ана работи над „Норма“ в София след Токио, Верона, Анкона, Рио де Жанейро и Буенос Айрес. Софийската постановка, копродукция с Арена ди Верона, пренася импозантния декор от града на Ромео и Жулиета. „Коя е Норма, коя е Адалджиза, кой е Полионе, кои са останалите персонажи – зрителят трябва да получи отговор на тези въпроси”, казва Де Ана за постановката си. Работи се с три различни характера, всеки от които е важен. „Едно нещо е разказът в самото заглавие, друго е реалната история, трето е традицията. Следва въпросът коя е Норма и кои са останалите герои. Музиката заема също така важно място в цялото, което ще бъде показано тук. Започвайки работа като режисьор по нова постановка на това заглавие, в този момент мои фаворити са изпълнителите, с които работя.“

„Норма“ е най-ценното, най-завършеното и с най-висока художествена стойност оперно произведение на Винченцо Белини. Това е операта , в която най-ярко е изявен италианският стил, познат под името „белканто“. Тази опера се определя като апотеоз на красивото пеене и необикновено съчетание на лирика и трагика – от неземната молитва „Каста Дива“ до финалния терцет на първо действие. За него „Норма“ Рихард Вагнер казва: „Всички страсти са моделирани чрез пеенето. Възхищава ме богатата мелодична инвенция около истинските страсти. Партитурата, съчинена от гений, говори със сърцето“.