Джъстин Трюдо иска да закрие пазара на пистолети в Канада

Новини
10:21 - 31 Май 2022
2122
Джъстин Трюдо иска да закрие пазара на пистолети в Канада

Канадският премиер Джъстин Трюдо предложи законова промяна, с която да бъде замразено правото за притежание на пистолет - оръжието, с което най-често се извършват нападения.

Очакванията са такава стъпка да блокира вноса и продажбите в страната. По време на пресконференция, на която присъстваха роднини на жертви на въоръжени нападения Трюдо заяви:

"Това означава е, че няма да е възможно да се купи, да се продаде, да се замени или да се внесе пистолет в страната. С други думи – закриваме пазара на пистолети в Канада".

Законопроектът трябва да бъде одобрен в парламента, където обаче управляващата Либерална партия на Трюдо няма мнозинство.

Преди две години след най-тежкото масово убийство в страната, правителството забрани 1500 вида огнестрелни оръжия, сред които пушките AR-15. Но според Трюдо въпреки това насилието продължава да расте.

Предложението му идва дни след масовата стрелба в училище в американския щат Тексас, където загинаха 19 деца и двама учители. Нападателят бе въоръжен включително с AR-15.