Джаз легендата Огнян Видев вече е почетен пловдивчанин

Култура
15:13 - 10 Февруари 2023
1744
Джаз легендата Огнян Видев вече е почетен пловдивчанин

Един от стожерите на музиката – композиторът, китарист, основател и ръководител на състави джазменът Огнян Видев стана Почетен гражданин на Пловдив. На 9 февруари Общинският съвет единодушно гласува предложението, внесено от кмета Здравко Димитров по предложение на Jazz FM. 

Огнян Видев е известен у нас и по света пловдивски китарист и композитор. Огромен е приносът му за развитието и популяризирането на съвременната пловдивска и национална култура в областта на музиката, за което се удостоява с „Почетен знак на Пловдив“. 

През 2021 г. той става носител и наградата „Златен век“, която е най-високото отличие на Министерството на културата. 

Огнян Видев започва работа като професионален музикант още на осемнайсет годишна възраст като член на група „Синьо-белите“ на Емил Димитров. 

Той е работил и с известни музиканти като Лили Иванова, Борис Годжунов и Георги Минчев. Огнян Видев е ключова фигура и в група „Бели, зелени и червени“, в която е китарист още от преосноваването й в Пловдив от Веселин Николов през 1974 г. Активно участва в творческия живот на формацията до 1989 г.

Вече близо шест десетилетия Огнян Видев е верен на изкуството и твори по високите критерии, в които е възпитан от примера на най-големите в световния джаз. Той често говори за „истината“ – за чистотата на вдъхновението, превърнато в музика с майсторството на артиста. Това го изгражда като виртуозен китарист, прави го продължител на традицията и популяризатор на ценностите на джаза, отбелязват от Jazz FM.