Джефри Сакс: Американците взривиха "Северен поток"

Джо Байдън уж сам си признал операцията

Новини
22:16 - 29 Май 2024
55043
Джефри Сакс: Американците взривиха "Северен поток"

САЩ стоят зад взривяването на газопроводите "Северен поток“ и "Северен поток-2“,  заяви американският политолог и икономист професор Джефри Сакс в интервю за журналиста Тъкър Карлсън, съобщават световните издания.

"И така, САЩ взривиха "Северен поток“, както обещаха, вероятно десетки пъти. Но най-скорошният от тези случаи беше изявлението на Байдън, което той направи, мисля, на 7 февруари 2022 г. Може и малко да бъркам с данните, но в изявление за пресата той каза, че ако руснаците нахлуят в Украйна, със "Северен поток“ ще е свършено. 

- И репортерът, който му зададе този въпрос, мисля, че от Германия, каза: „Г-н президент, как може да кажете това? Как можете да го направите?“. А той го поглежда и каза много сериозно: "Повярвайте ми, ние си имаме своите методи“, каза Сакс.

На 27 септември 2022 г. Nord Stream AG съобщи за "безпрецедентни разрушения“, случили се предния ден, "по три нишки на морските газопроводи „Северен поток“ и „Северен поток 2“.

Оттогава периодично се появяват съобщения, че САЩ са в основата на операцията срещу газопроводите, извършена от украински диверсанти с помощта на полски и норвежки специалисти. Москва открито говори за взривяването им като акт на война от страна на американците.

Междуременно Швеция и Дания прекратиха собствените си разследвания по взривовете, а разследването в Германия е зациклило. Русия обвинява западните страни, че не я допускат до следствените действия и подробностите около взривяването.