Джефри ван Орден: ЕС сгреши , като затвори блоковете в АЕЦ "Козлодуй"

Нямало причина животът им да не бъде удължен с още 20-30 години

Новини
20:49 - 23 Януари 2020
1423
Джефри ван Орден: ЕС сгреши, като затвори блоковете в АЕЦ "Козлодуй"

ЕС прави всичко възможно, за да отнеме правомощията на страните членки и да ги делегира изцяло на Брюксел. Това заяви пред БНР британският евродепутат Джефри ван Орден, който е от групата на Европейските консерватори и реформисти.

"Една от областите, в които работих доста време, е сигурност и отбрана, само че в момента има много силно движение в ЕС да се премахне ветото на страните членки във външната политика и отбраната", каза още той.

"Тук искат нещата в тези области да се решават повече или по-малко от Брюксел или всъщност от Париж и Берлин. Също така искат да се отърват от ветото на страните членки върху данъчното облагане. И като се започне с отнемането на властта на националните правителства в тези области, започвате да се питате какво им се оставя. Точно това е причината ние да се оттеглим. Надявам се останалите да се опитат да променят посоката, в която се движи ЕС", допълни още той.

Седмица преди официалното оттегляне на Обединеното кралство от ЕС, Ван Орден, който бе и докладчик за България преди присъединяването ѝ към Общността, определя като "изключително грешна преценка" решението на Европейската комисия да се затворят 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

"О, за "Козлодуй" се борих много здраво, за да запазя 3-тия и 4-тия блок. Съвсем скоро казах, че Европейската комисия направи грешна преценка, като настоя за преждевременното им затваряне", уточни британският евродепутат.

Според него много пари са били похарчени за подобряването на тяхната безопасност и е нямало причина животът им да не бъде удължен с още 20-30 години.

"България беше нетен износител на електрическа енергия, а след това почти се превърна във вносител. Точно във времето, когато се опитвахме да стимулираме икономиката, не мисля, че затварянето на двата основни снабдителя на страната беше в помощ на тази цел", обобщи той.