Джеймс Пардю: България е пропита от корупция

Бившият посланик на САЩ у нас отправи сериозни критики и остра атака за свободата на словото

Новини
11:20 - 23 Ноември 2019
6091
Джеймс Пардю: България е пропита от корупция

Бившият американски посланик у нас - Джеймс Пардю, се изказа остро по отношение свободата на словото в България.

В статията, публикувана в "The Hill", Пардю споделя, че едва ли президентът на САЩ Доналд Тръмп и премиерът Бойко Борисов, които ще се срещнат в Белия дом, ще обсъдят и проблема със свободата на словото у нас.

"Това е един от проблемите, които пречат и до днес на демокрацията в дълбоко пострадалата от корупция България, член на ЕС и НАТО. В българската политическа система няма сериозна политическа опозиция", казва Пардю.

Той прави паралели с Русия, Унгария и други страни в Европа по репресивни мерки срещу пресата.

"Ако в Унгария манипулацията е по-деликатна, то руските власти стигат до убийства. Тръмп също си позволява агресивно отношение срещу медиите в САЩ", категоричен е бившият посланик на Щатите у нас.

"През 2002 г. националната преса в България, притежавана до голяма степен от международни медийни компании, беше сравнително независима и донякъде агресивна при отразяването на държавни злодеяния. Днес независими международни медийни групи няма, заменени в повечето новинарски сектори от местни олигарси и "бизнесмени", които използват медиите, за да влияят на правителството и съдебната система", допълва Джеймс Пардю.