Джендърът Немо моли България да се върне на „Евровизия“

БНТ се оттегли от участие в конкурса преди две години заради недостатъчно финансиране

Новини
15:35 - 13 Май 2024
19655
Джендърът Немо моли България да се върне на „Евровизия“

Представителят на Швейцария Немо завоюва 591 точки във финала на Евровизия с песента “The Code” и това му донесе трофея на конкурса. Според мнозина победата му се дължи на появата му с пола на конкурса, както и на последния писък на модата на Запад - (само)поставяне на етикет на индивид от ЛГБТ общността.

В случая с Немо - той се самоопределя като небинарен, т.е. нито мъж, нито жена, и това беше неизменен елемент от визитната картичка на изпълнителя. Песента, с която се представи на конкурса, „разказва историята на пътуването, което започнах, когато осъзнах, че не съм нито мъж, нито жена“, споделя Немо.

Във видео обръщение

Немо призова България да се завърне на Евровизия през 2025 година.

Послание на българските зрители изпрати и завършилият на второ място Baby Lasagna от Хърватия, който също помоли България да се завърне.

БНТ се оттегли от участие в конкурса преди две години заради недостатъчно финансиране.

Правата за участие и излъчване на конкурса струват около 15 милиона евро. Макар и страната ни да не участва в състезанието, сред публиката имаше българска „делегация“. Тя е съставена от артисти на музикалния лейбъл East Art – дъщерята на Ваня Щерева - Мила Роберт, един от най-добрите ни мъжки гласове Тино, изгряващите изпълнители MONA, Мишел и младата певица Лидия Ганева, която ни е представяла на Детската Евровизия 2016. Те гледаха грандиозното шоу на живо в Малмьо и

почерпиха от опита на звездите от тазгодишното издание на конкурса.

Евровизия 2024 се проведе в шведския град Малмьо след победата на Лорийн с песента “Tattoo”, един от големите хитовете за 2023 година.

Това е третата победа на Швейцария в историята на конкурса след триумфа на първата победителка в надпреварата Лис Ася през 1956 и Селин Дион през 1988 година. Догодина домакин ще бъде страната победител на „Евровизия“ – Швейцария.