Джендърия от СЗО: Полът не е ограничен само до мъже и жени

Новите насоки на организацията припознават ЛГБТ идеологията и актуализират „ключови понятия около пола“

Топ
17:45 - 14 Юли 2022
4095
Джендърия от СЗО: Полът не е ограничен само до мъже и жени

Джендърът облада и СЗО! Световната здравна организация е готова да актуализира своите насоки относно пола, и да декларира, че полът не е ограничен до мъж или жена.

Служители на международната здравна организация заявиха, че модернизират своя „наръчник за интегриране на половете“, публикуван първоначално през 2011 г. Насоките, използвани от здравните специалисти по целия свят, се актуализират въз основа на „нови научни доказателства и концептуален напредък“ относно пола, здравето и развитието.

„Процесът на преглед и актуализиране ще се основава на обширната работа, която вече е представена в ръководството“, се казва в сайта на СЗО.

Новото ръководство от 146 страници ще актуализира „ключовите понятия около пола“ и ще „надхвърли небинарните подходи“, за да признае, че половата идентичност съществува в континуум и че „полът не е ограничен до мъже или жени“, пише още в сайта на СЗО.

Съобщава се, че някои здравни специалисти са притеснени от този ход и въобще от джендърясването и откровеното навлизане на ЛГБТ идеологията в Световна здравна организация.

Актуализираните насоки се очаква да въведат „нови рамки за пол, равенство и права на човека“, както и неуточнени инструменти за допълнителна подкрепа на тези концепции.

„През лятото и есента на 2022 г. хората ще имат възможността да предоставят информация и обратна връзка от прегледите на актуализациите и да участват в семинар за валидиране и/или пилотните проекти“, продължава СЗО.

Не е ясно кога преработеното ръководство ще бъде финализирано и разпространено, но някои експерти заклеймяват актуализацията като проблемна.

„Това е отхвърляне на основната биология – и е грешка“, каза Джени Гембъл, професор в Училището по медицински сестри, акушерство и здравеопазване към университета в Ковънтри, пред „Дейли мейл“. „Биологията е ключов фактор за здравето и болестите.

Новото ръководство може да доведе до непредвидени проблеми“, настоява Гембъл.

„Липсата на яснота относно основната биология отваря вратата към редица проблеми, включително много лоша здравна комуникация, но също и изкривени данни“, каза Гембъл.

Друг специалист по медицински сестри и акушерство от университета в Западен Сидни също казва, че новите предстоящи насоки на СЗО са тревожни.

„Формулировката, че има повече от мъжки и женски пол, е обезпокоителна“, каза д-р Карлийн Грибъл пред изданието. „Уебсайтът казва, че наръчникът се актуализира в светлината на нови научни доказателства и концептуален напредък относно пола, здравето и развитието.“

„Но няма научни доказателства, предполагащи повече от два пола“, твърди Грибъл.

„По-скоро идеята, че има повече от два пола, е постмодерно, ненаучно разбиране, което не трябва да се подкрепя от СЗО“, настоява тя.

Представители на СЗО може да актуализират насоките си, за да включват повече интерсекс лица, но Грибъл смята, че новото ръководство ще е „неточно и стигматизиращо“.

Тя също така се притеснява, че жените от всички възрасти ще са потърпевши най-много, като се има предвид повишения фокус върху полова идентичност напоследък.

„Ако това се случи, почти сигурно ще се размие фокуса върху неблагоприятното положение, пред което са изправени жените и момичетата в много страни, само защото са жени“, каза Грибъл.

„Много от нас, които работят в международен план в областта на майчиното и детското здравеопазване, са силно загрижени за натиска за използавне на безполов (или полово неутрален) език, който се разпространява в организации на ООН, като СЗО например.“