Джентълмените във футбола (част II)

Те са достойни за пример и уважение

Спорт
22:10 - 08 Април 2024
3011
Джентълмените във футбола (част II)

Независимо дали става въпрос за бадминтон, крикет или тенис, в днешно време спортът вече не се практикува само за развлечение, а по-скоро за изграждане на характер и укрепване, което не само ще помогне на човека да развие извънкласните си дейности, но и ще му покаже различни начини да се изправи пред света и може да му даде перспектива за живот.

Има една основна мантра, която гласи: "Правила, поведение и уважение". Тези три думи са онези важни думи в играта, които конкретният играч трябва да следи отблизо.

Футболистите могат да бъдат предупредени по много причини - умишлен фаул, симулация или дори за това, че са се обърнали с реплика към съдията.

Ето защо за футболистите не е лесно да изиграят определен брой мачове, без да бъдат санкционирани. Още по-трудно е играчът да завърши кариерата си, без да получи червен картон.

Но някои играчи са показали отлични резултати с дисциплината и поради този факт са достойни за пример и уважение.

Ернан Креспо

Ернан Креспо е плодотворен нападател по време на цялата си кариера (1993 - 2012 г.), в която аржентинецът вкарва над 300 гола.

На международно ниво той отбелязва 35 гола в 64 мача и е четвъртият аржентински голмайстор - след Серхио Агуеро, Габриел Батистута и Лионел Меси.

Участвал е в три световни първенства по футбол: 1998 г., 2002 г. и 2006 г.

Креспо някога е бил най-скъпият играч в света, когато през 2000 г. е купен от Лацио от Парма за 56 млн. евро.

И в първия си сезон в Лацио той е най-добрият голмайстор в Серия А с 26 попадения - през сезон 2000/01. С "орлите" печели една Суперкупа на Италия. Играл е още за Ривер Плейт (два пъти шампиов в "Апертура"), Парма, Милан, Челси и Интер. С "дуковете" от Парма печели Купата на УЕФА през сезон 1989/99, Купа на Италия и Суперкупа на страната.

С Челси е шампион на Висшата лига през 2005-2006 г., но фурор прави с екипа на "нерадзурите" - три титли на Италия и две Суперкупи.

През кариерата си Креспо никога не е получавал червен картон.

Филип Лам

Филип Лам е универсален футболист, който може да играе като защитник, опорен халф или дори крило. Това се дължи на неговата тактическа интелигентност, пасове, умения за преминаване през противника, спокойствие и контрол върху топката.

В кариерата си Лам не е бил отстраняван от игра, въпреки че никога не се е притеснявал да прави редовно шпагати.

Пеп Гуардиола казва за него: "Филип Лам е, може би, най-интелигентният играч, който съм тренирал в кариерата си. Той е на друго ниво!".

Цялата му кариера на клубно ниво преминава в Байерн Мюнхен, с изключение на един малък период, в който е под наем в Щутгарт.

С баварците има осем титли на Бундеслигата, шест купи на страната, Шампионска лига (2012/13), Суперкупа на УЕФА и Световно клубно първенство (2013 г.).

С Германия е световен шампион през 2014 година на мондиала в Бразилия.

Жоао Моутиньо

Португалският полузащитник Жоао Моутиньо е играл за различни клубове в кариерата си и е един от най-дисциплинираните играчи в историята.

36-годишният футболист спечели еврошампионата с Португалия през 2016 г., а в момента играе за отбора на Брага.

Моутиньо е изиграл над 800 мача за клубовете и страната си, без да получи червен картон!

Кариерата му преминава през Спортинг Лисабон, Порто, Монако и Уулвърхемптън.

С Португалия печели и Лигата на нациите (2018/19), а също така е трикратен шампион на страната си с Порто и един път с Монако във Франция.

Гаетано Ширеа

Да изкараш цялата си кариера без нито едно нарушение е забележително, но защитник да го направи е нещо друго.

Гаетано Ширеа е велик защитник, спечелил почти всичко: Серия А (седем пъти), Купата на европейските шампиони (сезон 1984/85), Купата на УЕФА (1976/77 г.), Купата на носителите на купи (1983/84 г.), Междуконтиненталната купа и дори световната титла с Италия през 1982 г.

В своята славна кариера той изигра почти 700 мача и натрупа едва няколко жълти картона, но никога не получи червен!

Марко Боде

Марко Боде стига до финала на световното първенство през 2002 г. с Германия, но го загуби от Бразилия (0:2). Спечели Бундеслигата (1992/93 г.), Купата на Германия (три пъти), както и Купата на носителите на купи (1991/92 г.) в Европа с Вердер Бремен.

Лявото крило прекарва цялата си кариера в Бремен и в повече от 500 мача на най-високо ниво има "нула" червени картона и само 13 жълти.

Райън Гигс

Райън Гигс е бил футболист на един клуб - играе само за Манчестър Юнайтед през дългата си 24-годишна кариера, продължила от 1990 до 2014 г.

Той има общо 963 участия за "червените дяволи" и е един от 10-те най-велики играчи на Манчестър Юнайтед за всички времена.

Гигс никога не е бил отстраняван от игра по време на 24-сезонната си кариера в Ман Юнайтед, което е забележително, но веднъж е бил отстранен, когато играе за Уелс.

С "червените дяволи" печели рекордните 13 титли във Висшата лига! Във визцитката му са още редица трофеи - Шампионска лига (два пъти), Суперкупа на Европа, Междуконтиненталната купа, Световно клубно първенство, четири трофея от Купата на ФА, Купа на лигата (четири пъти).

Гиоргос Сидерис

Гиоргос Сидерис е играл за Атромитос Пирея, Олимпиакос и Роял Антверпен.

Гръцкият нападател води атаката на Олимпиакос в продължение на 11 години от 1959 г. и вкарва 224 гола в 284 мача.

Това включва 70 гола в турнира за Купата на Гърция и шест във финала на турнира - и двата рекорда се запазват и до днес.

През 1970 г. Сидерис става първият гръцки футболист, който преминава в чужбина - подписва с белгийския Роял Антверпен.

Известен със силата си и битките със защитниците, той удивително никога не получава червен картон в кариерата си.

Аарън Хюз

Бившият защитник на Нюкасъл и Фулъм - Аарън Хюз, е известен със своята дисциплинирана защита.

Той има 455 участия във Висшата лига и 112 мача за Северна Ирландия, но никога не е виждал червен картон.

Веднъж Хюз каза: "Когато те изгонят, веднага ставаш губещ".

Деймиън Дъф

Деймиън Дъф - крилото на Република Ирландия, е играл за Блекбърн, Челси, Нюкасъл, Фулъм, Мелбърн Сити и Шамрок Роувърс.

Дъф има повече от 700 мача за клуба и страната през 19-годишната си кариера.

Благодарение на хладнокръвния си характер обаче той избягва червените картони през цялата си кариера.

Майкъл Карик

Английският полузащитник дебютира през 1997 г. с екипа на Уест Хем в младежката купа. По-късно играе за мъжкия отбор до 2007 г., а през 2008 г. е закупен от Манчестър Юнайтед.

Той е в отбора победител, когато "червените дяволи" вдигат титла в Шампионската лига през 2008 г. До 2011 г. има 300 участия за клуба.

Освен това той се превърна в легенда на Манчестър Юнайтед заради неговия стил на игра, завърши кариерата си успешно и без нито един червен картон.