Джералдин Чаплин получава Наградата на София

Петчленно международно жури ще оценява 12 дебютни на 24-тия "София филм фест"

Общество
11:20 - 20 Февруари 2020
4199
Джералдин Чаплин получава Наградата на София

Джералдин Чаплин, първата дъщеря на Чарлз Чаплин и Уна О'Нийл и внучка на Нобеловия лауреат Юджийн О'Нийл, ще получи Наградата на София на Столичната община.

Тя ще бъде специален гост на 24-тия "София филм фест", в чиято програма са включени няколко филма с нейно участие - "Ментовка с лед" на Карлос Саура, "Котва и надежда" на Карлос Маркис-Маркет и филмът на Джесика Удуърт и Петер Бросенс "Босият император" (копродукция на Белгия, Холандия, Хърватия и България), където актрисата, подобно баща си във "Великият диктатор", изиграва две противоположни роли. Визитата на Джералдин Чаплин е подкрепена от институт "Сервантес" и посолството на Испания. Легендарната актриса създава най-забележителните си филмови образи именно в испанското кино.

Петчленно международно жури ще оценява конкурсните заглавия. Негов председател е роденият във Великобритания режисьор Питър Уебър, който има 18 заглавия във филмографията си. Режисьорът ще представи пред публиката в София документалния си филм "Ина де Ярд" (2019), своеобразен портрет на пионерите на реге музиката в Ямайка. В състава на журито е продуцентът на "Рома", един от най-награждаваните филми за 2019 г. - Николас Селис, основател на независимата мексиканска продуцентска компания "Pimienta Films". Българският представител в авторитетната комисия е известната актриса Ирмена Чичикова. Луис Миняро - писател, водещ и филмов критик, продуцент на независими филми, основава на 18 години "Cine Club Arts" в родния си град Барселона. Той ще представи в София най-новия си филм "Не ме обичай", на който е и продуцент. Независимият американски продуцент Джим Старк е добър приятел на фестивала. Публиката у нас го познава като продуцента на ранните творби на Джим Джармуш. В последните няколко години Старк работи като копродуцент в много филми.

Журито ще определи Голямата награда "София - град на киното", която ще бъде връчена на 20 март. За нея се конкурират "18% сиво" на Виктор Чучков-син, британският "Как да имитираш война" на Рудолф Херцог, белгийският "Клео" на Ева Куул, "Обикновен човек" на Тасос Геракинис, "Прати ме в облаците" на Конкон Тен, турският "Пустош" на Али Йозел, копродукцията между Германия и Китай "Риба, плуваща по гръб" на Елица Петкова, европейската копродукция между Литва, Латвия, Германия и Гърция, "Родина" на Томас Венгрис, "Сестра" на Светла Цоцоркова, "Среднощно" на британската сценаристка и режисьорка Натали Бианкери, унгарският "Тези, които останаха" на Барнабаш Тот, "Ялда, нощ за прошка" на Масуд Бакши.