Джевдет Чакъров: Има шанс да подкрепим втория мандат на ПП-ДБ

Аз съм лекар, хуманист, не работя със заплахи, заяви председателят на движението, местни структури на партията поискаха "ДПС без Пеевски!"

Политика
18:47 - 11 Юли 2024 (обновена)
7706
Джевдет Чакъров: Има шанс да подкрепим втория мандат на ПП-ДБ

Има шанс депутатите от ДПС, които застанаха зад Ахмед Доган, да подкрепят втория мандат, който ще отиде при ПП-ДБ. Това стана ясно от думите на председателя на партията Джевдет Чакъров пред БНТ.

Днес напрежението Доган - Пеевски ескалира, след като 17-те депутати (сред тях и Чакъров), гласували против кабинета на ГЕРБ-СДС, бяха изключени от парламентарната група на ДПС. Впоследствие още двама я напуснаха и ДПС се превърна от втора в четвърта политическа сила в Народното събрание.

"Нека да видим каква програма предлагат, каква е тяхната мисия. Нека да има диалог и пред цялата общественост да седнем и да обсъдим", каза Чакъров по адрес на ПП-ДБ.

Очаква се още депутати да напуснат парламентарната група на ДПС, заяви Чакъров. По думите му в момента тече "оздравителен процес" в партията.

"Автентичното, истинското ДПС е в ход, със структурите, които подкрепят политиката, която е представена и вчера, след като чуха обръщението на почетния председател, виждате каква е реакцията. Според мен тази вълна ще продължи", каза той. 

Джевдет Чакъров категорично отрече да е оказвал натиск върху когото и да е било.

"Разговори има проведени, но тонът никога не е бил такъв. Аз съм лекар, хуманист и не е в природата ми да работя с натиск и заплахи. Това не е моята природа. Има други, които прилагат такива подходи, но всеки си решава как да работи", сподели Чакъров.

Същевременно Областният съвет на ДПС в Кърджали публикува позиция, в която изразява подкрепа за почетния председател на партията Ахмед Доган.

"Заставаме непоколебимо до почетния председател на партията д-р Ахмед Доган и неговото решение за оставка на описаните в призива му лица! В защита неговата воля сме готови на всяккави последващи действия! Вие сте символът на нашата заедност и архитект на мира, в който живеем днес.

"ДПС без Пеевски!", се казва в позицията, разпространена във фейсбук.

Председателят на ДПС Делян Пеевски бе избран за нореден представител в 50-ото Народно събрание именно от Кърджали и беше водач на листата там. Другият председател - Джевдет Чакъров, бе избран от Разград.

И Областният съвет на ДПС в Смолян разпространи в социалните мрежи същата декларация в подкрепа на почетния председател на движението Ахмед Доган и неговия призив за оставката на Делян Пеевски. Решението ни е ДПС без Делян Пеевски, се посочва в декларацията.

В подкрепа на призива на Ахмед Доган се обяви и Областният съвет на ДПС в Бургас.

С декларации със сходно съдържание излязоха и областните структури на партията в Силистра, Габрово, Разград и Русе, както и общинските структури - в Марица, Главиница, Крушари, Опака и Първомай.

Младежко ДПС също застана до почетния председател д-р Ахмед Доган и неговото решение за оставката на описаните в призива му лица.

Вчера Ахмед Доган призова за оставките на Делян Пеевски, Халил Летифов, Станислав Анастасов, Хамид Хамид, Ертен Анисова и Радослав Ревански. Днес председателят Джевдет Чакъров заяви, че очаква решение на колективните органи.