Джипита пред Lupa.bg: Искат да ваксинираме на юруш, в пълен хаос

Новини
13:40 - 22 Февруари 2021
4252
Джипита пред Lupa.bg: Искат да ваксинираме на юруш, в пълен хаос

Суматоха и напрежение цари в много от столичните поликлиники покрай бързото решение ваксинацията да стартира веднага и там, след големите болници. Въпреки съобщенията, че имунизацията тръгва, в много ДКЦ-та личните лекари още изобщо не са наясно с детайлите по имунизацията, няма разкрити кабинети и дори не са дадени списъци в РЗИ, научи Lupa.bg.

„Как ще започнат ваксинациите?! Нищо не е тръгнало към момента. Даже съм решила да отида в РЗИ да питам какви са тия простотии. Изобщо за кога планират нещата при нас и какво точно трябва да правим.”, сподели недоволството си джипи от голяма столична поликлиника.

Тази сутрин, столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни, че общинските поликлиники в София се включват в поставянето на ваксини срещу коронавирус от днес. Кабинети за имунизация са разкрити в пет ДКЦ-а - 11, 12,13 24-и и 25-и, обясни градоначалничката. 

Джипита обясняват, че в техните медицински центрове още не са сформирани въпросните кабинети за ваксинация, тъй като нямат ясни инструкции за това. Белите престилки са повече от изненадани и притеснени, защото имунизацията при тях е била планирана за след 1 март.

„Изведнъж на юруш. Ами миналата седмица от РЗИ все още ни искаха само бройката, дори не пълните списъци с имената на пациентите. Та ние не сме пращали списъци в РЗИ още, как ще тръгне имунизацията от днес или утре?”, сподели докторката от столичния ДКЦ.   

Медиците дори не знаят дали ще разпределят хората по групи, при положение, че имунизацията е масова - по възраст, или според евентуални заболявания. „Изведнъж ургулашката. Имам да задавам много въпроси.”, ядосват се личните доктори.

Самите джипита трябва да поставят инжекциите, но за много от тях и това не е 100-процента ясно. Медиците никак не са ентусиазирани от тази възможност, защото това е допълнителна дейност към основната им да приемат болни всеки ден.

„Ако ние поставяме ваксините, това ще е допълнителна дейност, което означава всеки ден по 2-3 часа да се откъсваме от редовната си работа, т.е. да спираме приема на пациенти”, обясняват те.

Медиците в поликлиниките са категорични, че процесът на имунизация е недомислен и недоизкусурен.