Джипита се хванаха за главата: Всеки, който се изкашля, решава, че е с коронавирус

Новини
22:05 - 29 Май 2020
4608
Джипита се хванаха за главата: Всеки, който се изкашля, решава, че е с коронавирус

В последните дни, заради застудяването, пред кабинетите на столичните джипита се струпаха хипохондрици, които от най-малкия симптом на обикновена настинка решават, че са пипнали коронавирус. „Не е истина, пълен кошмар. Всеки, който го заболи гърло или кашля, решава, че има коронавирус. Чудим се как да ги успокояваме.”, сподели пред Lupa.bg лекар от столичен ДКЦ в центъра на София.

Медиците са категорични, че безразборното четене на всякаква информация из социалните мрежи и преекспонирането на темата  Covid-19, се е отразило нездравословно на хората.

„Пациентите са много стресирани. Приписват си симптоми и най-безобидните проблеми тълкуват като зараза с коронавирус”, обясни джипито.

Лекарката сподели, че в последните две седмици, броят на заразените категорично е намалял.

При болки в гърлото и температура медиците съветват 3 дни лечение вкъщи и едва тогава съветват пациентите си да се изследват за коронавирус.

„Паниката върши лоша услуга. В повечето случаи, пациентите с възпалено гърло и температура се оправят бързо, особено младите и не се налагат изследвания. По-внимателно наблюдаваме възрастните, със заболявания, защото са в рисковата група”, обясниха докторите.