Джипитата искат да ни гледат на ехограф

Много от общопрактикуващите лекари имат достатъчна квалификация, за да си спестим направлението за специалист

Актуални новини
16:10 - 30 Септември 2020
3820
Джипитата искат да ни гледат на ехограф

Общопрактикуващите лекари да могат да извършват на своите пациенти ехографско изследване, 24-часов мониторинг на артериалното налягане и други процедури според квалификацията си. За това настояват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Те предлагат тези възможности да се обмислят и евентуално да залегнат в следващия национален рамков договор, както и да получат финансиране от Националната здравноосигурителна каса.

Ехографът при джипито е удобство за пациента Сега за преглед с ехограф джипитата трябва да насочват пациентите си към специалист, което обикновено е свързано с допълнително чакане и по-високи разходи за НЗОК. В същото време част от действащите лични лекари са обучени и имат квалификацията да извършват изследването сами. Предимствата пациентите да могат да бъде прегледани с ехограф директно при личния лекар са, че така ще получат по-бързо диагноза при остро възникнали състояния, а хронично болните ще могат да бъдат наблюдавани по-лесно и удобно.

Личните лекари предлагат да извършват и друго нововъведение - 24-часов мониторинг на кръвното налягане чрез специални устройства, които се поставят на пациентите и засичат стойностите им през определени интервали от време през деня и през нощта. Те се носят постоянно от пациента и записват стойностите на кръвното им налягане и пулса. Личният лекар получава тази информация на компютъра си и тя е полезна в много посоки.

Сдружението на общопрактикуващите лекари иска в бюджета на НЗОК да бъдат предвидени 33 млн. лева допълнително или 13% повече спрямо 2020 година, когато за тях са предвидени 250 млн. лева.Това ще позволи да се запази същото количество медицински прегледи, както и да останат по-високите цени в първичната помощ, въведени с последния анекс на рамковия договор.