Джипитата искат точна схема какво да правят с коронавирусни пациенти

Личните лекари разбирали, че имат карантинирани болни от системата, а не можели да се свържат с тях

У нас
15:38 - 05 Август 2020
642
Джипитата искат точна схема какво да правят с коронавирусни пациенти

Искаме да се изгради един точен алгоритъм, който да следва пациентът с коронавирус. Да бъде ясно на всеки от нашите колеги как веднага, по най-бързия начин и най-рационално да го ориентира системата, за да може навреме да бъде поставена диагнозата и да се вземат мерки, това заяви по БНР д-р Николай Брънзалов, общопрактикуващ лекар и зам.-председател на Българския лекарски съюз.

По думите му 100-процентова диагноза се поставя само когато пациентът бъде тестван – и то с PCR. За момента джипитата нямат право да издават направление за подобно изследване. Това беше едно от исканията им към щаба и здравното министерство. 

"Има платформа, която регистрира случаите на коронавирус. Получаваме информация за наши пациенти, които са карантинирани, но обратната връзка на този етап е неосъществима", каза още д-р Брънзалов. За момента личните лекари имат право да издават направления към инфекционист. А този вариант не е приложим на територията на цялата страна, добави той.

Д-р Брънзалов смята, че условията на труд на работещите в системата на здравеопазването, трябва да бъдат подобрени. Той подчерта, че административната тежест трябва да бъде намалена, защото лекарите заделят огромно време за спазване на различни административни норми, вместо да лекуват пациентите.