Джипитата недоволни от новата процедура за домашно лечение от ковид

Организацията на лечението лишава семейните лекари от възможността да следят възстановяването на пациентите си

Актуални новини
10:44 - 17 Септември 2021
2759
Джипитата недоволни от новата процедура за домашно лечение от ковид

От днес влиза в сила новата процедура за домашно лечение на пациенти с леки и средно тежки симптоми на коронавирусна инфекция. Те получават безплатни лекарства от всички аптеки, които имат договор с НЗОК. Има условия обаче пациентите да са преминали преглед през определените от Министерство на здравеопазването медицински ковид зони.

Новата процедура не е напълно одобрена от лекарите в Пловдив, тъй като ги лишава от възможността да следят развитието на вируса сред пациентите си. По този начин те на практика се изключват от лечението на болните от ковид.

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив - д-р Костадин Сотиров, заяви от ефира на БНТ, че ДКЦ-та са късият път пред болния от ковид, от гледна точка на това, че за кратко време се установява инфекцията и се получават предписания за лечение. Преминаването през личния лекар е по-дългият път, свързан с разнасяне на инфекцията, докато пациентът контактува с други хора при изследванията, необходими за установяване на вируса. Той обърна внимание, че само лекарите във въпросните ковид зони могат да изписват безплатни лекарства на електронна рецепта. Болничният лист също се издава от тези лекари, а не от семейните. По този начин организацията на лечението лишава джипитата от проследяване състоянието на болните, които са техни пациенти.