Джипитата вече бодат с иРНК ваксини

Здраве
11:07 - 06 Април 2021
3662
Джипитата вече бодат с иРНК ваксини

Личните лекари в София получават иРНК ваксини днес. Паралелно върви снабдяването и с оксфордската ваксина.

Създадена е организация за разпределянето на ваксините. Първоначално са предвидени са по два флакона от ваксината на Модерна и Пфайзер/Бионтех. Един флакон от препарата на Модерна съдържа 10 дози, а от този на Пфайзер/Бионтех - 6.


Опашките пред РЗИ от джипита се вият от рано сутринта 

От препарата на АстраЗенека общопрактикуващите лекари получават толкова, колкото са заявили, обясниха от Столична РЗИ. Флакон от Оксфордската ваксина се разпределя в 8 или 10 дози.

"За съжаление, количествата са малки. Призовавам пациентите, които са записани при нас, да не звънят по телефоните и да не пращат SMS, тъй като ни трябва време за организация", каза пред Би Ти Ви д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.

Въпреки малките количества той увери, че хора няма да бъдат връщани и всички ще бъдат записвани. Д-р Миндов обаче уточни, че за него приоритетни са хората със съпътстващи заболявания. Той ги призова, ако все още не са се ваксинирали, да не отлагат това и да се обърнат към личните си лекари.

Вчера у нас пристигнаха 62 010 дози от ваксината срещу COVID-19 на Пфайзер/Бионтех. Доставените количества веднага бяха разпределени към регионалните здравни инспекции в страната. Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква в понеделник, 12 април, от същия производител – 62 010 дози.

Снимки: Агнес Методиева