Джо Байдън е бил на разпит в прокуратурата

САЩ
11:12 - 10 Октомври 2023
1506
Джо Байдън е бил на разпит в прокуратурата

Президентът на Съединените щати е бил на разпит в прокуратурата по разследването за класифицирани документи, които бяха намерени в дома му. Чувствителната документация е от времето, когато Байдън беше вицепрезидент в администрацията на Барак Обама (2009-2017), съобщиха от Белия дом.

Иън Самс, един от говорителите на Белия дом, разясни в комюнике за медиите, че президентът се е явил „доброволно“ на разпит в неделя и понеделник пред разследващия прокурор Робърт Хър.

Както уверихме от самото начало – президентът и Белият дом ще съдействат на разследването и ще предоставяме всяка информация, за да бъде всичко прозрачно, допълни говорителят.

През януари т.г. главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд възложи на Робърт Хур да проведе разследване спрямо Байдън относно поверителните документи, открити в личния дом на държавния глава в Уилмингтън, щата Делауеър.

Самият Джо Байдън твърди, че не е знаел, че въпросните документи са били в дома му и увери, че е сътрудничил в максимална степен на компетентните органи, докато адвокатите му са предали документите, веднага щом са били открити.