Джо Байдън подписа бюджета на САЩ за 2023 година

Щатите ще отпуснат 858 млрд. долара за разходи за отбрана, което е с 10% повече от тази година

САЩ
11:10 - 30 Декември 2022
1307
Джо Байдън подписа бюджета на САЩ за 2023 година

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа бюджета на страната за фискалната 2023 г. на стойност 1,7 трилиона долара, съобщи АП.

Според президента бюджетът включва инвестиции в медицински изследвания, сигурност, медицински грижи за ветерани, достъпни жилища, средства за възстановяване след бедствия, насилие срещу жени и критична помощ за Украйна и др.

Приемането на бюджета е доказателство, че републиканците и демократите могат да работят заедно, припомни Джо Байдън.

Според закона за помощ за Украйна и страните от НАТО ще бъдат отпуснати около 45 млрд. долара. Това е повече, отколкото поиска администрацията на Байдън. В резултат на това размерът на реалната военна помощ за Киев, според бюджета, ще остане на приблизително същото ниво като през миналата година.

САЩ ще отпуснат 858 млрд. долара за разходи за отбрана, което е с 10% повече от тази година и с 45 млрд. долара повече от исканата от Байдън сума.

Близо 140 милиарда долара от тези средства ще бъдат отделени за модерни научни изследвания и разработки във военната сфера - безпрецедентна сума, според Републиканската партия. Financial Times съобщава, че тя ще бъде използвана за проекти за изследване и разработване на оръжия, като например хиперзвукови ракети.

Наред с другото се планира да се построят 11 нови военни кораба и да се възстанови бойната ефективност на 19 многоцелеви ударни изтребителя.

По-рано проектът за годишен бюджет в размер на 1,7 трилиона долара беше одобрен и от двете камари на Конгреса на САЩ с подкрепата на демократите и републиканците, като по този начин беше избегнат т.нар. шътдаун - спиране на работата на федералните агенции.

Бюджетът беше приет в Сената, след като бе подкрепен от 68 сенатори, от които 18 републиканци. В Камарата на представителите той бе подкрепен от 225 конгресмени.