Джо Байдън: Помощта за Украйна продължава

Новини
19:55 - 03 Октомври 2023
2380
Джо Байдън: Помощта за Украйна продължава

Американският президент Джо Байдън говори днес с лидери на съюзнически страни за подкрепата за Украйна, съобщи Белият дом.

Сред лидерите, с които е разговарял Байдън, са били канадският премиер Джъстин Трюдо, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, германският канцлер Олаф Шолц, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, министър-председателят на Италия Джорджа Мелони, японският премиер Фумио Кишида, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, полският президент Анджей Дуда, президентът на Румъния Клаус Йоханис, британският премиер Риши Сунак и министърката на външните работи на Франция Катрин Колона.

По време на видеоконференция Байдън е уверил лидерите от страните от Г-7 и европейските страни в подкрепата на Вашингтон за Украйна, каза полският президент, цитиран от БТА.

"Той ни увери, че помощта за Украйна продължава, особено тази във военно отношение. Той заяви, че ще подсигури тази подкрепа и в Конгреса", каза Анджей Дуда на пресконференция.

Разговорът с Байдън бе описан от Столтенберг като "много добър". Генералният секретар на НАТО добави: "Обещаваме, че ще поддържаме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо".