Джо Байдън пристига в Румъния

Дневният ред на разговорите ще бъде и подготовката за срещата на високо равнище на НАТО

Свят
12:51 - 10 Май 2021
1609
Джо Байдън пристига в Румъния

Президентът на САЩ Джо Байдън също ще участва в разговорите, които ще се водят чрез видеоконферентна връзка. Участието на Джо Байдън бе потвърдено официално както от Белия дом, така и от президента на Румъния Клаус Йоханис, посочва "Евениментул зилей".

Администрацията на румънския президент съобщи, че в дневния ред на разговорите в Букурещ ще бъде и подготовката за срещата на високо равнище на НАТО, която ще се състои в Брюксел на 14 юни, със специален акцент върху укрепването на трансатлантическите отношения и позиционирането на съюзниците за възпиране и отбрана по Източния фланг.

Подкрепата за укрепването на отбранителния капацитет спрямо настоящите предизвикателства в сферата на сигурността ще бъде основната тема на разговорите. По-конкретно Румъния и съюзниците от Източния фланг на НАТО ще обсъдят заплахата, която представлява Русия, пише "Евениментул зилей".
"Ромъния либера" отбелязва, че домакини на срещата ще бъдат президентите на Румъния и Полша - Клаус Йоханис и Анджей Дуда. Държавните глави и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг няма да участват физически в срещата, а чрез видеоконферентен формат.
Президентите на Румъния и Полша ще участват утре в тактическото военно учение "Меч на справедливостта 21" на полигона Смърдан, в рамките на което над 2000 военни и близо 500 технически средства и бойни машини на Румънските сухопътни сили ще тестват способностите си за планиране, ръководене и осъществяване на бойни действия в мултинационален контекст.
"Ромъния либера" пише и за големите проекти за железопътна и сухопътна инфраструктура между Румъния и Полша - Rail-2-Sea и Via Carpatia.

Първият визира модернизация на железопътни коридори с дължина над 3650 км между пристанищата Констанца и Гданск за търговска употреба и бърз транспорт на военни и военно оборудване. Проектът, който прекосява територията на четири държави - Полша, Словакия, Унгария и Румъния, се ползва с подкрепата на САЩ, напомня "Ромъния либера".

Вторият проект - Via Carpatia, визира създаването на транспортен коридор от северната част на Европа на юг през Литва, Полша, Словакия, Унгария, Румъния, България и Гърция, като нова магистрална връзка между северна и южна Европа, интегрирайки траспортната система на страните участнички, посочва вестникът.
Тези важни стратегически проекти за регионално свързване са част от инициативата Три морета - гъвкава и неформална политическа платформа на президентско равнище, която обединява 12-те страни членки на ЕС, намиращи си между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Проектите бяха обсъдени от румънския външен министър Богдан Ауреску и неговия полски колега Збигнев Рау един месец преди срещата на високо равнище, която започва днес в румънската столица, припомня изданието.