Джо Байдън се оказа фен на Чавес (СНИМКИ+ВИДЕО)

Новият американски президент махна бюста на Чърчил от Овалния кабинет, сложи Мартин Лутър Кинг и Кенеди

Актуални новини
22:01 - 21 Януари 2021
2936
Джо Байдън се оказа фен на Чавес (СНИМКИ+ВИДЕО)

Бюстът на Уинстън Чърчил е изчезнал от Овалния кабинет, който за часове бе преобразен от новия му обитател. Всеки нов президент слага своя личен отпечатък в декорирането му, което е колкото въпрос на вкус, толкова и на символика.

Заминали са си пердетата и килимът в светлозлатисто, поставени от Доналд Тръмп в Овалния кабинет, а на тяхно място Джо Байдън е върнал завесите в по-тъмно злато и тъмносиният килим от времето на Бил Клинтън. На бюрото на Байдън има комплект от чаша и чинийка от бял порцелан и кутия с писалки. Тръмп почти никога не беше виждан да пие кафе или чай.

Една от най-очевидните промени е, че Байдън е махнал портрета на 7-ия президент популист Андрю Джексън, доста противоречив с расистките си изяви. Тръмп обичаше да се сравнява с него. На негово място се e появил портретът на Бенджамин Франклин - един от бащите основатели на САЩ, писател, учен и философ.

Според в. “Вашингтон пост” промяната, към която се добавя и парчето лунен камък до портрета на Франклин, отразява интереса на Байдън към науката и желанието му да се справи с пандемията. Вдясно от стола на бюрото е картината “Булевард в дъжда”. Тя е висяла там по времето на Клинтън и Обама, но е била прекалено меланхолична за Тръмп.

От бюрото си новият държавен глава ще вижда бюстовете на Мартин Лутър Кинг и Дж. Ф. Кенеди, поставени от двете страни на камината, чиито идеи за гражданските права често цитира. Има и скулптура на индиански ездач от планината Чирикахуа. Над камината е големият портрет на Франклин Рузвелт, извел страната от Голямата депресия и Втората световна война. Заедно са закачени изображенията на Томас Джеферсън и неговия финансов министър Александър Хамилтън, с когото много се карали. Според Байдън това показва колко полезни са за демокрацията различията в мненията.

В социалните медии бе много коментиран фактът, че на масичката зад бюрото си Байдън е поставил бюста на Сесар Чавес - американо-мексикански работнически лидер, който се бори за правата на фермерите през 60-те и 70-те г. Появата му съвпада със серията заповеди, свързани с имиграцията, които Байдън подписа още в първия си ден на поста.