Джо Байдън заплаши Куба : Нови санкции

Новини
08:30 - 31 Юли 2021
2679
Джо Байдън заплаши Куба: Нови санкции

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че страната му ще наложи нови санкции на Куба в отговор на реакцията на кубинските власти срещу протестите, предаде Ройтерс. Президентът прие в Белия дом лидери на кубинската общност в САЩ.

САЩ наложиха санкции в петък на кубинската полиция и двама нейни ръководители. Американското министерство на финансите уточни, че санкциите са следствие от "действията за потушаване на мирните, продемократични протести в Куба, започнали на 11 юли".

"Ще има още, освен ако няма драстична промяна в Куба, каквато не очаквам", каза Байдън на срещата в Белия дом. "САЩ предприемат съгласувани действия за подпомагане на каузата на кубинския народ", добави той.

Байдън каза, че е поискал от Държавния департамент и финансовото министерство да го информират как може да се позволят парични преводи от САЩ към Куба без да се облагодетелства кубинското правителство. Той работи също така и по план за осигуряване на безжични комуникации за кубинците и подсилване на персонала на посолството на САЩ в Куба, съобщи високопоставен представител на американската администрация.

Хиляди хора излязоха на протести на 11 юли на много места в Куба - безпрецедентна мобилизация в комунистическата страна, където единствените разрешени събирания на хора са митингите на управляващата комунистическа партия. Президентът Мигел Диас-Канел призова привържениците си да излязат на улиците "в защита на революцията", за да предотвратят провокации срещу властите. Кубинските власти обвиниха САЩ за организирането на безредиците.

На 22 юли САЩ обявиха санкции срещу кубинския министър на отбраната Алваро Лопес Миера и срещу специално звено на кубинското министерство на вътрешните работи заради потушаването със сила на протестите на 11 юли в Куба.