Джо Байдън заплаши Судан със санкции

САЩ
19:44 - 04 Май 2023
1660
Джо Байдън заплаши Судан със санкции

Насилието в Судан е трагедия и трябва да спре, каза днес президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от Франс прес.

Байдън съобщи, че е подписал изпълнителна заповед, с която засилва правомощията на американското правителство да налага санкции срещу "лица, които застрашават мира, сигурността и стабилността на Судан, подкопават демократичния преход, използват насилие срещу цивилни и извършват сериозни нарушения на човешките права".

Американският лидер още веднъж призова за „трайно спиране на огъня“ между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП).

Директорката на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс предупреди днес по време на изслушване в Сената, че може да се очаква "продължителен" конфликт, тъй като "и двете страни вярват, че могат да спечелят по военен път и нямат много причини да седнат на масата за преговори".

Хейнс каза още, че и двете враждуващи страни търсят "външна подкрепа", а ако бъде оказана такава, "това по всяка вероятност ще разпали конфликта и ще създаде по-голям потенциал за разпространяването му в целия регион".

Подобно на други международни представители, тя предупреди, че боевете могат да отприщят „огромни миграционни потоци и нужда от помощ в региона“.

От 15 април в Судан бушува конфликт между суданската армия, предвождана от генерал Абдел Фатах Бурхан, и Силите за бърза подкрепа на генерал Мохамед Хамдан Дагало.