Джок Полфрийман поиска да падне първата му забрана за напускане на страната

Молбата на австралиеца му ще бъде гледана на закрито заседание

Общество
17:45 - 30 Септември 2019
2160
Джок Полфрийман поиска да падне първата му забрана за напускане на страната

Австралиецът Джок Полфрийман обжалва първата си забрана за напускане на страната, издадена през 2007 г. Това той е направил с молба, внесена днес в Софийския градски съд чрез адвоката му Калин Ангелов.

От 20 септември австралиецът, който бе условно предсрочно освободен от затвора, се намира във временния център за настаняване на чужденци в Бусманци.

Първата забрана за напускане на страната на чужденеца е наложена след задържането му през декември 2007 г. и целта и е била да осигури неговото присъствие по време на наказателното поизводство, което приключва с влизането в сила на присъдата. 

Молбата на Полфрийман е разпределена на 12 състав на Наказателната колегия на СГС с председател Даниела Талева. Тя ще се произнесе в закрито заседание. 12-и състав е този, който е осъдил на първа инстанция Полфрийман преди години,  затова молбата отива при тях, макар сега вече председателят да е друг. Разпределена е на този състав, защото вероятно, когато е чел присъдата, съдът се е признесъл и по забраната да напуска страната.