Джон Болтън: Тръмп залага основата за излизане на САЩ от НАТО

През 2018 г. американският президент бил на косъм да изтегли Вашингтон от Aлианса

Новини
11:15 - 14 Февруари 2024
2727
Джон Болтън: Тръмп залага основата за излизане на САЩ от НАТО

Бившият американски президент Доналд Тръмп се стреми да заложи основите за изтеглянето на Съединените щати от Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО). 

Това изявление беше направено от бившия съветник по националната сигурност на Тръмп, Джон Болтън, в интервю, публикувано във вторник от Politico, предаде Фокус.

Коментирайки новите изявления на предишния ръководител на американската администрация за НАТО, които предизвикаха широк резонанс на Запад, Болтън преди всичко повтори мнението си, че Тръмп през 2018 г. едва не е взел решение да изтегли Вашингтон от Aлианса.

"На срещата на върха на НАТО през 2018 г. той беше много близо до напускането на НАТО точно на срещата.

Така че за мен всеки негов коментар през [последните] шест години просто затвърждава, че той е много сериозен относно напускането на НАТО. Хората казват, добре той наистина не е сериозен, той се пазари с НАТО. Виж, аз бях там, когато той почти се оттегли [от Алианса] и той не се пазари, защото целта му тук не е да укрепи НАТО, а да постави основата за излизане“, заяви той.

От негова гледна точка оплакванията на Тръмп, че европейските съюзници не харчат необходимите суми за колективната отбрана на Северноатлантическия алианс, не целят "укрепване на НАТО“.

"Той ги използва, за да подкрепи извинението си за напускането [на блока]“,

казва Болтън.

Заемал е длъжността помощник на президента на САЩ по националната сигурност през 2018-2019 г. Преди това Болтън, който има репутацията на един от най-непреклонните ястреби на Републиканската партия на САЩ, заемаше ключови дипломатически постове. От 2001 г. до 2005 г. е заместник-държавен секретар на САЩ по контрола на въоръженията и международната сигурност.

Републиканецът Тръмп се стреми да се върне в Белия дом след предстоящите избори през ноември. На 10 февруари на предизборен митинг в Южна Каролина той разказа за една от срещите си с лидерите на страните от НАТО, когато беше американски президент.

По думите му тогава един от чуждестранните му колеги го попитал дали САЩ са готови да защитят Алианса в случай на предполагаема възможна заплаха от Русия, ако някой от съюзниците не плаща вноски за колективна отбрана на НАТО.

Тръмп отговорил, че не би защитил такава страна и дори би насърчил Русия да "прави каквото си иска". Бившият президент не уточни кога, къде и с кого е бил този разговор.