Джон Малкович: Не виждам разлика между ЩАЗИ и социалните медии (СНИМКИ)

Холивудската звезда сподели, че на сцената се раздава докрай

Актуални новини
12:51 - 14 Февруари 2023 (обновена)
5111
Джон Малкович: Не виждам разлика между ЩАЗИ и социалните медии (СНИМКИ)

"Радвам се да бъда Джон Малкович, радвам се да бъда себе си". Това сподели холивудската звезда на среща с български медии в Народния театър по повод гостуването му у нас с пиесата "В самотата на памуковите полета", поставена в Литва от руския режисьор Тимофей Кулябин. На сцената Малкович си партнира с актрисата от Литва Ингеборга Дапкунайте. Спектакълът ще се играе на 16, 17 и 18 февруари в Народния театър „Иван Вазов“. 

Актьорът каза, че смята живота си за интересен. Допълни и че работи доста и че много харесва това, което прави. И призна, че му е еднакво интересно да играе в театъра и да се снима в киното. "Не съм актьорите, които се заиграват с гласовете си", подчерта още той.

"Не виждам разлика между ЩАЗИ и социалните медии", коментира Малкович по повод влиянието на мрежите в съвременния живот. 

Актьорът отговори на въпрос за ролята на социалните медии и достоверността на информацията, която те поднасят. Той даде пример със себе си, че ако се съобщи като новина, че той се е разхождал из София, това е валидно и за много други хора по същото време.

"Нуждаем се от повече от кураж, много кураж, за да можем да поставим под въпрос наративите, които предлагат медиите, други хора, които вярват безусловно на написаното в социалните мрежи", коментира актьорът с хърватски корени.

Джон Малкович коментира още, че днес стрийминг платформите предлагат много повече съдържание от киноиндустрията през тези дни, но в същото време то е такова, че бързо се забравя.

Актьорът отговори и на въпрос, какво е мнението му за дискутирания филм "Вавилон", който разказва за холивудския начин на живот. "За "Вавилон" само съм чувал, че това е филм", иронично се изрази Малкович. Той сподели и мнението си за изкуствения интелект. "Защо той обаче не успява да изписва имената на хората по правилен начин...", попита риторично холивудската звезда.

"Имам редица ситуационни принципи, който прилагам при всеки повод. Но ако трябва да съм честен, по-скоро не съм склонен да ги споделям и бих ги запазил за себе си", каза Джон Малкович.

"Един от принципите, който винаги спазвам и изпълнявам, е, когато се вдигне завесата, да се раздам максимално и да се постарая да си свърша работата възможно най-добре", добави той.

"Не знам дали самата аз съм си отговаряла на този въпрос... Мога да кажа, че имам инстинкт, който се старая да следвам, и се надявам, че намеренията ми винаги успяват да останат чисти до края и на никого не вредя", отговори от своя страна Ингеборга Дапкунайте.

"Тази постановка, а и продукцията, самата работа, бих казал, че се опитва да покаже, какво е влиянието на неизразените желания, на тези, които нямаш право да изразиш. Това е поглед към желанията, които човек не може да изрази и изживее", каза Малкович.

"Не знам нищо за цените на билетите в България за моето представление "В самотата на памуковите облаци". Също така не знаех, че в България не са играли други световни звезди и това ме изненада", каза още Джон Малкович. Именно цената на билетите за постановката, която варира от 50 до 400 лв., бе дълго обсъждана тема още преди пристигането на холивудския актьор в България.

Директорът на Народния театър Васил Василев даде отговор на този въпрос, като поясни, че това отговаря на световните стандарти. 

"Това е нормалният път към българския театър да се отвори към света и да имаме световни режисьори. В рамките на 8 месеца го доказваме.

Относно цената благодаря ви, че всички направихме коментар, че не сме пуснали билети по 25 евро. Съобразихме се, че се продават и билети по 200 долара, и направихме тази максимална цена. За да има евтини билети, трябваше да има и малко по-скъпи", каза Васил Василев. Той направи препратка с филма "Да бъдеш Джон Малкович". Според сюжета главният герой започва необичаен бизнес - той таксува по 200 долара всеки желаещ да бъде Джон Малкович за 15 минути.

Актьорът ще остане в България една седмица. Той сподели, че не е пътувал в други градове у нас извън София, но добави, че столицата му харесва. "Много места ми харесват тук, обичам да излизам на разходки по улиците. Харесвам църквите и музеите тук", сподели той. Преди повече от 5 години Малкович отново бе в страната тогава той снима филм заедно с Антонио Бандерас в "Ню Бояна".

Преди пресконференцията медиите бяха помолени от домакините от Народния театър да не задават въпроси за войната в Украйна, тъй като в противен случай срещата с Малкович и Дапкунайте ще бъде прекратена. Холивудската звезда бе любезен да даде автограф на всички присъстващи журналисти.

Снимки: Агнес Методиева