Джон Малкович се изплаши от Дантевия „Ад”

Личности
11:03 - 24 Май 2021
2781
Джон Малкович се изплаши от Дантевия „Ад”

Още докато се продават както топъл хляб билетите за неговия „Ад“, който беше предвиден да се играе през декември в Театро „Арчимболди“ в Милано, Джон Малкович обяви, че се отказва от проекта.

Моноспектакълът на американския актьор по безсмъртното произведение на Данте бе с арт директор Масимо Мерчели и със специално създадената музика на Габриел Прокофиев – внук на великия композитор Сергей Прокофиев.

Със съобщение от Канада, със собствения си дълбок глас, Малкович обяви на организаторите и екипа, че се оттегля. „Не се чувствам на тази висота“, призна 67-годишният актьор.

Моноспектакълът „Адът на Джон Малкович“ трябваше да бъде представен още на 21-вото издание на фестивала в Имола в края на юни, но премиерата бе отложена за декември.

Проектът бе посветен на 700-годишнината от смъртта на флорентинския ренесансов поет и трябваше да интерпретира в съвременен ключ най-прочутата му творба и нейните персонажи.

Беше предвидено Джон Малкович да рецитира терцините й на английски – езикът, на който Данте е бил най-много изучаван, като се започне още с преводите на Джефри Чосър и Езра Паунд. Спектакълът беше заложил на версията на Хенри Лонгфелоу – американския поет, който през 1867 завърши цялостния превод на Дантевата „Божествена комедия“ на езика на Шекспир.

Истинският Виргилий – водач в този път на Малкович, трябваше да бъде музиката на Прокофиев-джуниър – хип-хоп композитор и продуцент, който в творбите си смесва още съвременна класика, кросоувър, денс и електронна музика.

Малкович обаче се отказа по средата на пътя. В замяна на това (неравностойна!) през юни трябва да излезе филмът с негово участие Valley of the gods („Долина на боговете“) на полския кинорежисьор Лех Майевски.