Джон Малкович: В България има много талантливи актьори

Не идвам в Народния театър, за да се подигравам на българите, казва актьорът-режисьор, който поставя пиесата „Оръжията и човекът“

Култура
10:43 - 07 Септември 2024
929
Джон Малкович: В България има много талантливи актьори

В България има много добри актьори и световни режисьори имат избор между големи таланти в кастингите за пиеси на международно ниво. Това заяви актьорът и режисьор Джон Малкович в свое интервю във връзка с предстоящия си ангажимент като гостуващ режисьор в Народния театър „Иван Вазов“. Премиерата на антивоенната пиеса „Оръжията и човекът“ на Бърнард Шоу, която Малкович поставя на най-голямата ни сцена, е през ноември. Идният месец режисьорът започва активна работа с избраните актьори. 

Това е второто му гостуване в Народния театър след успеха на „В самотата на памуковите полета“ през 2023 г. Ето какво казва Малкович за сегашната си работа с българския екип в интервю за bTV: 

„В Народния театър „Иван Вазов“ имах възможността да избирам между поне четирима подходящи актьори за всяка една роля. Бях подготвен, че ще срещна толкова високо ниво поради личния ми опит с българите в живота ми досега. Направих две прослушвания на всички мъже актьори и на всички жени актриси в театъра. Когато казваме, че България е малка страна – не знам, има твърде много добри актьори за малка страна“, посочва Малкович. 

„Народният театър „Иван Вазов“ привлича много таланти не само от България – светът иска да работи с вас и това е благодарение на дарбата ви“, не спести похвалите си и към театъра големият актьор.

За да работи по пиесата в България Малкович е отказал редица предложения за филми и сериали, защото театралният ангажимент тук изисква цялото му внимание и концентрация. 

„Оръжията и човекът“ е пиеса в три действия от световноизвестния ирландски драматург Бърнард Шоу, поставена за първи път през 1894 г. в театър „Авеню“ в Лондон. Чрез езика на комедията текстът разказва за обществените настроения, възхваляващи войната, показвайки тяхната вътрешна противоречивост и излишна романтизация. 

Джон Малкович отправя и ясно послание към българската публика във връзка с опита за създаване на настроения срещу постановката, която според спекулациите се подигравала с българските герои.

„Разбрах, че тук има информация, че пиесата се подиграва на българите и че се подиграва на Сръбско-българската война – нито едно от двете не е вярно. В „Оръжията и човекът“ става дума за претенциите, за грешния идеализъм и всъщност тя е една антивоенна пиеса,

по принцип Джордж Бърнард Шоу е писал много пиеси, за да заяви позицията си срещу войната. Малко съм смутен, че хората си мислят, че бих дошъл в България, за да се подигравам на българите. Просто досега не съм поставял пиеса при вас. Тази наистина е сатирична, забавна и в крайна сметка – доста романтична“, заяви още Малкович.

Той поставя известната пиеса на Шоу за втори път в кариерата си – първият е през 1985 г., когато я режисира в театър „Circle in the Square“ в Ню Йорк. В постановката участват актьорите Кевин Клайн, който по-късно е заменен от самия Малкович, Глен Хедли и Раул Хулия. В Ню Йорк представлението се радва на голям зрителски интерес и е изиграно над 100 пъти.