Джони Деп: Кенсъл културата сече наред

Актьорът получи голямата награда "Доностия" в Сан Себастиян

Свят
12:49 - 23 Септември 2021
2868
Джони Деп: Кенсъл културата сече наред

Никой не е застрахован срещу т.нар. "култура на отхвърляне", заяви холивудският актьор Джони Деп, преди да получи наградата "Доностия" за цялостно творчество на кинофестивала в Сан Себастиан, Испания, съобщават световните агенции.

Джони Деп, чиято кариера в киното продължава от близо 40 години, миналата година загуби делото за клевета срещу британския таблоид в. "Сън", нарекъл го "бияч на съпруги", след като лондонски съд постанови, че той многократно е нападал бившата си жена, американската актриса Амбър Хърд.

Оттогава актьорът се оплаква, че е бойкотиран от Холивуд, като последният му филм "Минамата" се бореше да си осигури излизане на екран в САЩ.

В сряда, преди да получи топ отличието на кинофестивала в Сан Себастиан, Джони Деп осъди "културата на отхвърляне" или склонността да се прави прибързана негативна преценка, подобно на издишването на мръсен въздух. "Никой не е застрахован срещу това", заяви холивудският актьор.

Джони Деп се прочу в Холивуд през 90-те години на миналия век с ролите на самотници и аутсайдери в култови класики като "Ревльото" на Джон Уотърс и "Едуард Ножиците" на Тим Бъртън.

Снимал се е в десетки филми, сред които "Защо тъгува Гилбърт Грейп", "Аризонска мечта", "Чарли и шоколадовата фабрика", "Слийпи Холоу", "Шоколад", "Туристът", поредицата "Карибски пирати", която го превърна в любимец на публиката.

Миналата година Джони Деп беше принуден да се откаже от ролята на Гелерт Гринделвалд в третия филм от поредицата "Фантастични животни", след като загуби делото за клевета срещу таблоида "Сън". Вместо него зрителите ще видят в образа на злодея датския актьор Мадс Микелсен.

Феминитски групи и асоциации от филмовата индустрия критикуваха фестивалното решение, оповестено през август, да бъде връчена награда "Доностия" на Джони Деп, припомнят агенциите.

Почетният приз за цялостно творчество преди е присъждан на звезди като Мерил Стрийп, Робърт де Ниро, Ричард Гиър, Иън Маккелън.