Джони Каскета - душманинът на Нико Тупарев, изгоря с 30 млн.

Бизнесменът има дебели връзки в МОСВ още от времето на пандизчията Нено Димов

Политика
13:50 - 17 Юли 2024
5452
Джони Каскета - душманинът на Нико Тупарев, изгоря с 30 млн.

Комисия от Министерство на околната среда и водите е отстранила консорциума от фирми на Александър Тошев от проект за 30 млн. лева. Известният като Джони Каскета бизнесмен стана известен в скандала със своя съдружник и роднина - продуцента Нико Тупарев, когото даде на прокуратурата.

Експертите от МОСВ са решили, че компаниите на доскорошните съдружници, бащите на „БИГ и ВИП Брадър“,“ Игри на волята“, „Ергенът“ и т.н., Александър Тошев и Нико Тупарев, нямат необходимия опит за извършване на такава специфична дейност. Това сe случва въпреки оказания силен натиск от страна Тошев, твърдят от ведомството.

Твърди се, че в полза на Джони Кастета са се опитали да работят бившият екоминистър Борислав Сандов и неговият заместник Тома Белев от "Зелено движение", както и още един скандален екс министър - скандалният Нено Димов.

Нено Димов е единственият ни министър, търкал затворническите нарове този век

Освен размера на средствата, тази поръчка, с точното наименование "Определяне на специфични цели и мерки на защитените зони по Натура 2000, завършване процеса на картиране и оценка състоянието на екосистемите", е важна, защото, ако не се изпълни точно, професионално и качествено, ще следва тежка наказателна процедура от Европейската комисия на стойност десетки милиони евра срещу България.

Връзките на Александър Тошев (Джони Каскета) в Министерство на екологията датират от времето, когато министър беше Нено Димов. Негова жена е  сестрата на Тошев. Същевременно Джони беше от най-приближените хора на Цветан Цветанов. Двамата в продължение на много година правеха много скъпи предизборни кампании на ГЕРБ. Лидерът Бойко Борисов имаше сериозни съмнения как са изразходвани средствата на партията.

По време на мандата на Нено Димов, Тошев е имал сериозно влияние в МОСВ. Чрез едно негово подставено лице - Асен Кръстев, си е позволявал да се бърка в кадровата, финансовата политика и обществените поръчки във ведомството, твърдят служители.