Джонсън дава личен пример и се ваксинира с „АстраЗенека”

Правителството настоява, че ваксината е безопасна и призова обществеността да се ваксинира

Свят
15:54 - 17 Март 2021
2917
Джонсън дава личен пример и се ваксинира с „АстраЗенека”

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви в сряда, че ще се ваксинира срещу коронавирус с „АстраЗенека”, въпреки опасенията относно ваксината в Европа, съобщават "Блумбърг" и "Политико".

"Със сигурност ще бъде Оксфорд-АстраЗенека", каза той пред парламента на страната.

Много европейски държави, включително Германия, Франция, Италия, Норвегия, Дания, Швеция, Ирландия и Холандия, спряха разпространението на ваксината AstraZeneca поради опасения за безопасността. 

56-годишният Джонсън говори в парламента в сряда, а правителството настоява, че ваксината е безопасна и ефективна, и призова обществеността да се ваксинира.

Премиерът отговори на въпрос на консервативния депутат Стив Брайън, защо някои държави от ЕС изоставят научните доказателства и налагат забрана.

Британският премиер каза на депутатите в Камарата на общините, че това е "най-доброто, което мога да кажа за дезинформацията и очевидното изоставяне на научните доказателства в някои страни членки на ЕС за АстраЗенека."

"Мисля, че може би най-доброто нещо, което мога да кажа за програмата за ваксиниране на АстраЗенека е, че най-накрая получих разрешение и аз да се ваксинирам."

Британският здравен министър Мат Ханкок заяви в сряда, че "няма доказателства, че ваксините" причиняват кръвни съсиреци.

Коментарът на Джонсън е след като водещ експерт заяви, че хората в цяла Европа ще умрат от Covid-19 като пряка последица от решението да се спре разпространението на ваксината „АстраЗенека”. Професор Джеръми Браун от Обединената комисия за ваксинация и имунизация на Обединеното кралство заяви, че действията на европейски държави са "нецелесъобразни" и "нелогични".