Джонсън иска Върховния съд да реши за Брекзит без сделка

Той е категоричен, че Обединеното кралство ще напусне ЕС на 31 октомври

Свят
11:38 - 07 Октомври 2019
1344
Джонсън иска Върховния съд да реши за Брекзит без сделка

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън иска да попита Върховния съд на страната да вземе решение за някои части от Закона Бен, който го принуждава да изпрати писмо до Европейския съюз и да потърси отлагане на Брекзит, ако парламентът не одобри споразумение между Лондон и Брюксел до 19 октомври.

Информацията разпространява вестник "Дейли телеграф", позовавайки се на високопоставен източник от британското правителство.

Джонсън, който е категоричен, че Обединеното кралство ще напусне ЕС на 31 октомври, конкретно иска от съда да разгледа тази част от закона, която го задължава да изпрати писмо и да поиска отлагане на Брекзит. Ако правителството на Великобритания внесе случая в съда, Джонсън може да се наложи да се яви пред Върховния съд.

През миналата седмица анти-Брекзит активисти в Шотландия поискаха от Върховния граждански съд в Единбург да издаде заповед, която да принуди Джонсън да поиска отлагане на Брекзит в случай, че не бъде прокарано ново споразумение до 19 октомври. Решението на съда в Шотландия се очаква в понеделник.