Джонсън не изключва промени в протокола за Северна Ирландия

От месеци нараства напрежението между Лондон и Брюксел

ЕС
12:41 - 27 Юни 2022
2009
Джонсън не изключва промени в протокола за Северна Ирландия

Британският премиер Борис Джонсън допусна, че правителството може да приложи промени в търговските правила, съдържащи се в протокола за Северна Ирландия, още тази година.

Мисля, че бихме могли да го направим много бързо, ако парламентът желае, заяви той пред британските медии.

Предстои законът да се върне в парламента за допълнителни обсъждания по-късно днес.

По-рано този месец британското външно министерство представи в Камарата на общините (долната камара на британския парламент) законопроект, който, ако бъде приет, ще позволи на британските министри да изключат части от Протокола за Северна Ирландия, решаваща част от Споразумението за Брекзит, за която Лондон твърди, че причинява политически и търговски смущения в Северна Ирландия.

От месеци нараства напрежението между Лондон и Брюксел във връзка с протокола, като британските министри обвиниха ЕС, че налага правила, които създават бюрокрация и застрашават политическата стабилност в Северна Ирландия.

Критиците на плана на Лондон, включително представители на млечната, производствената и логистичната индустрия в провинцията, казват, че едностранното му действие ще навреди на бизнеса и ще доведе до нова несигурност.

Брюксел смята, че всяка едностранна промяна може да наруши международното право и заплаши да отговори с правни действия и налагане на мита - риск в момент, когато британската инфлация се готви да достигне 10%, а икономиката се свива.