Джонсън: Не съм против самоуправлението на Шотландия

Британският премиер пробва да замаже изказването си за кралството

Новини
20:28 - 21 Ноември 2020
859
Джонсън: Не съм против самоуправлението на Шотландия

Британският премиер Борис Джонсън настоя, че не е против самоуправлението на Шотландия, след като бе цитиран през седмицата да казва, че „даването на право на самоуправление на Шотландия е катастрофа“.

В обръщение към шотландските консерватори премиерът заяви, че единствената му критика е проявлението на това самоуправление под ръководството на Шотландската национална партия и че няма нищо против самоуправлението като концепция.

Джонсън настоя, че не е цитиран правилно, но от Шотландската национална партия коментираха, че изявлението на Джонсън е „увъртане за измъкване от предишния му гаф“.

Премиерът днес допълни, че кризата с коронавируса е показала колко е важно отделните нации в Обединеното кралство да работят заедно и няма време за разсъждения за сепаратизъм.

Той дори благодари на първия министър на Шотландия Никола Стърджън, с която никога не е бил в добри отношения, за сътрудничеството.

През май обаче има избори за шотландски парламента и Шотландската национална партия е с най-много депутати, почти два пъти повече от консерваторите.

Никола Стърджън е твърдо решена да поиска втори референдум за независимост на Шотландия, ако нейната партия спечели изборите.

Джонсън пък категорично отказва до момента да позволи това да се случи.