Джонсън плаши Путин: Нахлуване в Украйна ще е катастрофално, болезнено и кърваво

Даунинг стрийт няма планове за изпращане на британски войски

Новини
19:03 - 24 Януари 2022
1948

Премиерът Борис Джонсън предупреди Русия, че нахлуването в Украйна би било "катастрофално" и "болезнено, насилствено и кърваво дело", съобщава БиБиСи.

Говорейки, когато външното министерство изтегли част от служителите на посолството от Украйна, премиерът каза, че ситуацията е "доста мрачна", но войната не е неизбежна.

Той каза, че Обединеното кралство "води в създаването на пакет от икономически санкции" срещу Русия и доставя отбранително оръжие на Украйна.

НАТО привежда силите си в готовност, казва, че това е за укрепване на отбраната и за целите на възпирането, а също така изпраща допълнителни кораби и бойни самолети към държавите-членки в Източна Европа в отговор на продължаващото натрупване на руски сили.

Русия отрече планове за военни действия, но се смята, че около 100 000 войници са натрупани на границата, като ръководителят на НАТО предупреждава за риск от нов конфликт в Европа.

Кремъл обвини НАТО в ескалация на напрежението с този ход. Русия смята алианса за заплаха и настоява за правни гаранции, че няма да се разширява по-нататък на изток, включително в Украйна. Но САЩ казаха, че въпросът е руска агресия, а не разширяване на НАТО.

Джонсън коментира, че "разузнаването е много ясно, че има 60 руски бойни групи по границите на Украйна, планът е за светкавична война, която може да унищожи Киев, всеки може да види този план. 

Трябва да покажем много ясно на Кремъл, на Русия, че това би била катастрофална стъпка."

Джонсън добави, че Обединеното кралство е с народа на Украйна.

Даунинг стрийт коментира, че няма планове за изпращане на британски бойни войски за защита на Украйна.

Длъжностни лица казват, че не е имало конкретни заплахи за британските дипломати, но около половината от служителите, работещи в Киев, ще се завърнат в Обединеното кралство. САЩ наредиха на роднини на служителите на посолството им да напуснат, заявявайки, че инвазия може да дойде "по всяко време".

Ходовете на посолството бяха описани като предпазни. През последните 24 часа не се е случило нищо конкретно, което да задейства решенията на САЩ и Обединеното кралство.

Около 30 британски дипломати - включително посланикът - остават в Украйна. Външният министър Лиз Тръс каза, че британското посолство в Киев продължава да работи, но "важно е да се подготвим за всеки евентуален сценарий".

Тя каза, че Обединеното кралство има "много силен пакет от санкции, готов за въвеждане" и призова германският газопровод "Северен поток 2" към Русия да бъде отменен в случай на нахлуване в Украйна, като каза, че е "много, много загрижена" за европейските енергийна зависимост от Русия.

Запитана за обвиненията на Обединеното кралство, че руският президент Владимир Путин планира да постави промосковска фигура, която да ръководи правителството на Украйна, Трус отказа да уточни източника на разузнавателните данни.

"Ще се противопоставим на всяко действие на Русия, която се опитва да повлияе на демокрацията, която се опитва да подкопае Украйна, да извършва саботажи. Ще се противопоставим".