Джошуа се завърна с нокаут пред погледа на Роналдо

Бокс
09:59 - 24 Декември 2023
4053
Джошуа се завърна с нокаут пред погледа на Роналдо

Британският боксьор Антъни Джошуа спечели трети пореден мач през 2023 година след двете поражение от украинеца Олександър Усик. Джошуа победи шведа Ото Валин в 12-рундов двубой в супертежка категория по време на боксова галавечер в Рияд, Саудитска Арабия. Британецът надделя с технически нокаут в петия рунд.

Джошуа доминираше на ринга и превъзхождаше съперника в много аспекти – беше по-бърз, по-активен, по-точен и удряше по-силно. В петия рунд шведът едва не падна след силен удар, но устоя, а по време на почивката преди шестия рунд треньорският му екип реши да сложи край на срещата.

Антъни Джошуа загуби шампионските си колани във версиите WBA, IBF, WBO и IBO след поражение от Усик през септември 2021-а, а след това падна и в реванша срещу украинеца през август миналата година. 34-годишният британски боксьор вече има 27 победи (24 с нокаут) и 3 загуби, а 33-годишният Ото Валин претърпя второ поражение в кариерата си, в която има и 26 победи (14 с нокаут).

На трибуните в Рияд бе футболната звезда Кристиано Роналдо, който седеше редом до бившия ММА шампион Конър Макгрегър.

„Уважавам Ото. При подготовката казвах на всички, че трябва да бъда концентриран върху човека срещу мен, защото уважавам качествата му", заяви след двубоя Джошуа.

Следващият мач на Антъни Джошуа трябва да бъде срещу новозеландеца Джоузеф Паркър, който победи след единодушно съдийско решение американеца Дионтей Уайлдър (118-111, 118-110, 120-108) в друг 12-рундов двубой от боксовата галавечер. Преди това Уайлдър се бе съгласил да се бие с Джошуа на 9 март в Саудитска Арабия, но само, ако и двамата спечелят мачовете си в Рияд.

Активът на 38-годишния Дионтей Уайлдър вече включва 43 победи (42 с нокаут), 3 загуби и 1 равенство. Американецът държеше световната титла на WBC от януари 2015-а до февруари 2020 година, защитавайки я 10 пъти. 31-годишният Паркър постигна 34-ия си успех на ринга (23 с нокаут), а има и 3 поражения. Той бе носител на световната титла на WBO от 2016-а до 2018 година, защитавайки я два пъти.

Паркър имаше превъзходство от самото начало, нанасяйки мощни удари с дясната си ръка и притискаше Уайлдър с интелигентен и методичен подход.

„Не гледах мача на Уайлдър. Бях концентриран върху себе си. Знаех колко е важен моят мач за мен. Чух, че Дионтей е загубил, но какво от това, той ще се завърне. С всичко, което той е казвал за мен, мога да го разкъсам, но се надявам, че ще се върне на ринга. От него зависи зали ще се изправим един срещу друг и съм сигурен, че всички искат този мач", каза Антъни Джошуа по повод американеца.

„Получи се опасна битка, труден мач. Тренирахме много сериозно за това. Стратегията ми бе да остана спокоен и концентриран във всяка една минута. Страхотен край на годината за мен", коментира Джоузеф Паркър.