Джуд Лоу преследва активисти на бялото превъзходство

Филмът "Орденът" е тревожно актуален и показва необходимостта да бъдем постоянно нащрек срещу фанатизма, каза актьорът преди премиерата

Култура
15:03 - 01 Септември 2024
1247
Джуд Лоу преследва активисти на бялото превъзходство

Британската звезда Джуд Лоу играе ролята на агент на ФБР по следите на мрежи от активисти на бялото превъзходство през 80-те години на миналия век, във филма The Order ("Орденът"), който бе представен в събота извън конкурсната програма на кинофестивала във Венеция, съобщи АФП.

Сценарият е вдъхновен от истинската история на Боб Матюз, ръководител на криминална банда на последователи на идеята за превъзходство на бялата раса над евреи, чернокожи и латиноамериканци. 

Филмът е тревожно актуален и показва необходимостта да бъдем постоянно нащрек срещу фанатизма, каза актьорът Джуд Лоу преди премиерата на продукцията цитиран от Ройтерс. "Този филм трябваше да бъде направен сега. За мен бе изненадващо, че не бях чувал досега за тази история", каза Лоу.

Боб Матюз (1953-1984) е американски неонацист, основател на групата последователи на бялото превъзходство "Орденът". Той умира при обсадата на къща, в която се укрива в щата Вашингтон, преследван от ФБР.

Режисьор на филма е австралиецът Джъстин Кързел, автор и на филма "Нитрам", за ролята си в който Кейлъб Ландри Джоунс спечели награда за най-добър актьор на кинофестивала в Кан през 2021 г.