Кабелджия от Югозапада: Загубихме 1 млн. лева заради ГДБОП

Ченгетата оставили стотици хора без достъп до спешна помощ с акцията си

Общество
13:27 - 25 Юни 2019
1837
Кабелджия от Югозапада: Загубихме 1 млн. лева заради ГДБОП

Загубите ни след акцията на ГДБОП на 13 юни възлизат на над 1 млн. лева. Това обяви на пресконференция управителят на кабелния оператор „Кабел Сат Запад“ Вилимир Алтънов, който оперира в Югозападна България.

Алтънов коментира, че освен показната акция е била създадена заплаха и за националната сигурност, тъй като десетки домакинства и институции са нямали достъп и до интернет и тел. 112.

Той подчерта, че неговата компания и „Вайтъл“ са двама от общо петте оператора, работещи на тази територия и станали обект на акцията на ГДБОП преди 11 дни. Алтънов добави, че компанията му работи от 25 години на пазара и след акцията отчита спад в броя на абонатите си.

„Към момента нашите компании не са получили констативен протокол, в който да са посочени нарушенията, които се твърдят, че сме извършили. Не разполагаме и с опис на техниката, която ни беше иззета и е на стойност над 1 млн. лв. Когато ни бъде върната, тя ще бъде морално остаряла и съсипана. Беше неправомерно иззета и техника за разпространение на интернет“, заяви той и добави, че са несъстоятелни обвиненията, че те разпространяват „пиратски“ програми.

След разпространеното твърдение, че сме престъпници, беше оповестено, че в проверката участва и „Европол“. Това звучи страшно – тази организация да се занимава с платформен оператор в ограничена по обхват мрежа. Оказа се, че „Европол“ е информирал на своята интернет страница за проверка в България, но за разпространение на IPTV телевизия чрез нелегални боксове, а не за кабелно разпространение на телевизионни програми“ , поясни той и добави, че те разкриват още, че 700 000 души са получавали сигнал чрез престъпна мрежа.

Той каза, че не знае откъде е дошла тази цифра, защото абонатите и на петте оператора в Югоизточна България не наброява и половината на оповестената от „Европол“.

Алтънов каза още, че на телевизиите те плащат твърда месечна сума, а не на абонат и призова прокуратурата и ГДБОП да се самосезират, за да видят как се разпространяват телевизиите в малките населени места.