Кабинет има, интригите продължават

ГЕРБ набеди Свиленски от БСП за готвен министър с тях, той отрича

Политика
12:40 - 07 Юни 2023
2796
Кабинет има, интригите продължават

Деница Сачева от ГЕРБ заяви, че социалистът Георги Свиленски е бил едно от обсъжданите имена за министри с първия мандат. Пред журналисти в Народното събрание Сачева подчерта, че преговорите са били в напреднала фаза:

"Обсъждани бяха, на различни нива и с различни преговорни групи, имена за министри, включително и на господин Свиленски. Разбира се, тези неща не бяха договорени, не казвам, че това е било окончателно решение, но казвам, че в различни етапи на преговорите е имало различни имена, които бях подавани в преговорните екипи и бяха обсъждани за различни ведомства и министерства. И преговорите бяха напреднали".

Сачева посочи, че комисия, която да преценява за допустимостта на искани имунитети, трябва да бъде създадена:

“Със сигурност трябва да има комисия, която да разглежда всеки един случай и да преценява дали има достатъчно основания. Разбира се, не трябва да се кара обществото да чака прекалено дълго, защото е крайно време да се сложи край на тази сага и да стане ясно, че господин Борисов няма от какво да се притеснява”.

Заместник-председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски отрече, цитиран от БНР, да е бил спряган за регионален министър по време на разговорите с ГЕРБ-СДС. Пред журналисти в парламента Свиленски застана с част от преговорния екип, участвал в разговорите с ГЕРБ и категорично заяви:

“Никога БСП не е говорила за министри! Никога не е говорила за министерства! Никога не е поставяла въпроса с имена. Още повече, най-малкото аз щях да знам, че съм номиниран за какъвто и да било министър. Интригите, които се опитва да вкарва Борисов се единствено, за да отклонят вниманието ви от искания имунитет и от безпринципната коалиция на позора, която се съставиха с “Продължаваме промяната”. 

От БСП отново подчертаха, че ще гласуват „За“ свалянето на имунитетите, на когото и да е народен представител. Свиленски оспори лансираната идея за създаване на специална комисия за имунитети:

“Вижте в правилника на Народното събрание - когато не се даде доброволно имунитета, председателят на Народното събрание е длъжен да внесе точката за разглеждане в парламента. В правилника никъде не пише за комисия. Тези измишльотини на Христо Иванов - че 6 месеца ще работи някаква комисия, си е пак тяхна индулгенция. Може да бъде решен въпросът точно за 3 минути”.