Кабинет под егидата "Плевнелиев-Паси" няма да има

Само ДПС и Стефан Янев са склонни да преговарят с контактьорите на ГЕРБ, мисията на Борисов е пред провал

Политика
10:01 - 18 Октомври 2022
4197
Кабинет под егидата "Плевнелиев-Паси" няма да има

Контактьорите от ГЕРБ Росен Плевнелиев и Соломон Паси, посочени от Бойко Борисов непосредствено след предсрочните парламентарни избори, са пред провал на мисията да съберат партиите за преговори за кабинет, след като и ДБ, и Продължаваме промяната, и БСП отказаха да участват в тях. 

Тази сутрин Христо Проданов от левицата разкри, че "Позитано" 20 не е съгласно да се включи с инициативата и праща писмо с отказ на бившите президент и външен министър. Такива са намеренията и на ПП, след като Росен Костурков заяви, че партията на Кирил Петков и Асен Василев също няма намерение да влезе в преговори с този формат. "Възраждане" на Костя Копейкин първа отказа. 

Няма промяна в позицията на "Продължаваме промяната". На този етап партията няма да участва в разговори, водени от парламентьорите Росен Плевнелиев и Соломон Паси, потвърди Костурков. Според него "на този етап на тези разговори не им е сега времето". 

Относно избора на председател на парламента Росен Костурков посочи, че в настоящия парламент, в който няма ясно мнозинство, те са решили да номинират Никола Минчев, защото е бил "доста ефективен, доста добър и диалогичен".

"Те го свалиха. Свали го коалицията ДПС - ГЕРБ - "Възраждане", в ситуация, в която след като слезе от трибуната, всички му ръкопляскаха."

Запитан за вчерашната среща по инициатива на БСП за обсъждане на бъдещи социални политики, Костурков изтъкна, че няма причина да избягват "такива срещи, макар и със съмнителна ефективност".

"Всеки разговор в рамките на този парламент, който очевидно се очертава сложен, доста фрагментиран, доста партии с различни идеи и виждания какво ще се случи в следващите 3-4 месеца, за мен е полезен. Колкото повече си говорим, толкова по-голяма е вероятността нещо да се случи, така че да имаме стабилност в държавата", коментира Росен Костурков пред БНР.