Кабинетът даде половин милион за нашенците в Молдова

Политика
18:18 - 21 Декември 2022
1924
Кабинетът даде половин милион за нашенците в Молдова

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МВнР за 2022 г. в размер на 500 000 лв. за подпомагане на българската общност в Република Молдова, съобщиха от правителствената информационна служба.

Средствата ще бъдат използвани за предоставяне на еднократна помощ в размер на 100 лв. за 5000 семейства в тежко социално положение в средите на българската общност в Република Молдова.

Финансовата подкрепа ще допринесе за преодоляването на влошеното социално-икономическо положение на нашите сънародници в Молдова в контекста на нарушените вериги за доставка, остър недостиг на горива и електроенергия, повишена инфлация в страната в контекста на продължаващата война на Русия в съседна Украйна.

Оказването на безвъзмездна финансова подкрепа от Република България за нуждаещите се семейства от български произход в условията на предстоящ тежък зимен сезон е част от целенасочените усилия на българската държава за защита и отстояване на интересите на българските общности зад граница, при спазване на местното законодателство и нормите на международното право.