Кабинетът добави 17 нови защитени специалности

Работа с хора с увреждания, подпомагане на деца, подпомагане на възрастни, български жестов език са в списъка

Новини
16:00 - 20 Януари 2021
1603
Кабинетът добави 17 нови защитени специалности

Правителството актуализира списъците на защитените от държавата специалности за следващата учебна година. Промени има и при специалностите, за които се очаква да има недостиг от специалисти на пазара на труда.

От списъка на защитените специалности отпадат пет. Те вече не отговарят на критерия „Уникалност по териториален признак“ и се изучават в повече от четири училища в страната. Това са полиграфия, металообработващи машини, производство на месо, месни продукти и риба, производство и преработка на мляко и млечни продукти, трайни насаждения.

В същия списък се добавят 17 нови специалности - социална работа с деца и възрастни с увреждания и хронични заболявания, подпомагане на деца, подпомагане на възрастни, български жестов език, стругарство, художествена тъкан, плетачно производство, локомотиви и вагони и други. Те отговарят и на двата необходими критерия: уникалност по териториален признак и уникалност по съдържателен признак.

Актуализира се и списъка със специалности от професии с очакван недостиг на специалисти на пазара на труда. Към него се добавят 9 нови специалности. На учениците, които се обучават по тях, ще бъдат осигурени стипендии за целия срок на обучение.